Архієпископ Ґрушас до українців: Церкви в Європі моляться про чудо миру

Спілкуючись з очільником Ради Єпископських Конференцій Європи архієпископом Ґрушасом після завершення презентації континентального етапу синодального процесу в Європі, українська редакція Vatican News запитала його, з якими словами підтримки він хотів би звернутися до українських католиків.

Молитовна і гуманітарна підтримка України

«Насамперед, я б хотів, щоб вони знали, що Церкви в Європі, безумовно, моляться за український народ, моляться за чудо миру. Мені також приємно бачити, що «Карітас» і Церкви загалом відкривають свої обійми, чи йдеться про прийняття біженців, що втікають від війни, чи про допомогу, яку надсилають, у зв’язку із ситуацією, коли в багатьох місцях і холодно, і темно. Тож допомога триває, і також не припиняється молитовна підтримка, бо ми надіємося, що молитва зміцнить людей у важкі часи і принесе мир Україні та всьому світові».

Архієпископ Ґінтарас Ґрушас зазначив, що Європа бачила багато війн, багато труднощів, і щоразу європейські єпископати старалися відповідати на ці виклики кожен окремо, бо раніше не існувала Рада Єпископських Конференцій Європи. «А тепер ми намагаємося працювати разом, чи то йдеться про молитовні акції, чи благодійну допомогу Україні», – підкреслив він.

Зосереджуватися на Христові, бо Він – Князь миру

В контексті наближення Різдва наш співрозмовник підкреслив, що «різдвяне диво вийшло з темряви». «Це було світло, – зауважив він, – про яке хоча і говорили пророки, все ж таки воно прийшло у світ неочікувано. На мою думку, важливо, щоб ми постійно пам’ятали, що Ісус Христос є надією для Європи, чи в Україні чи по всій Європі, і щоб ми зосереджувалися на Ньому та на силі, яку Він має: Він є Князем миру, Він є тим, хто приносить мир спочатку в серця окремих людей, а потім у серця націй і людей. Тому наша різдвяна молитва – це та сама, що і кожного року: «Мир людям доброї волі». Отже, ми молимося за мир у цей час, коли знову переживаємо прихід Князя миру у світ.

Молитися про чудо миру

Наприкінці нашої розмови архієпископ Ґрушас процитував слова, які він почув від Апостольського Нунція в Україні Вісвальдаса Кульбокаса про те, що «ми не бачимо чітко жодних дипломатичних рішень і ми повинні молитися про чудо миру». «Це Бог приносить мир, – додав зі свого боку Голова Ради єпископатів Європи, – тому ми заохочуємо один одного молитися за мир і просити Бога покласти край цій людській трагедії, яку переживаємо протягом останніх 10 місяців».

Нагадуємо, у липні 2022 року архієпископ Ґінтарас Ґрушас очолив центральні урочистості у Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Бердичівської.

Схожі новини:

Поширити новину: