Житомир: співай задля перемоги

3 грудня 2022 р. в житомирському францисканському храмі св. Йоана з Дуклі відбувся концерт-реквієм молодіжного хору «Джерело». Акція була заявлена як благодійна збірка для потреб фронту.

Про це повідомляє CREDO.

Субота, 3 грудня, була завершенням триденних адвентових реколекцій, які проводив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава. У попередні дні після вечірньої Меси він виголошував реколекційну науку для молоді та сімей, а суботній день завершився концертом парафіяльного хору. В храмі було повно народу – і ті, хто слухав реколекції, і ті, хто прийшов на концерт, анонсований по місту. Вітання для учасників та слухачів сказав також єпископ Віталій Кривицький, ординарій Київсько-Житомирський, який приїхав за цієї нагоди.

Програма концерту-реквієму почалася з виконання «Плине кача», включала в себе такі класичні для реквіємів твори, як «Lacrimosa» Моцарта, «Libera Me» Форе, також «Мелодію» Скорика та інші твори, і завершилася співом гімну «Боже великий, єдиний». Але сухий перелік мало що скаже, а побачити концерт (для якого було підготовлено і світлове оформлення, і відеоролики) можна завдяки запису, який зробили брати-францисканці. Цілий день перед концертом, як сказав опісля у подячному слові настоятель парафії о. Петро Новосельський OFM, провів у налагодженнях апаратури і світла звукорежисер, Геннадій Смірнов, сам – вірянин парафії Божого Милосердя, якою опікуються отці-паллотини.      

Концерт був заявлений із благодійною метою: парафія має під опікою «своїх» воїнів, для яких регулярно проводиться збір речей, готується їжа, збирають медикаменти тощо. Цього разу метою благодійної збірки було визначено купівлю генератора. Ведучий концерту Руслан Давидов, артист житомирського обласного драматичного театру та філармонії ім. С. Ріхтера, кілька разів озвучував цю мету пожертв. А за тиждень, коли парафія підбивала підсумки зробленого, на ФБ-сторінці храму св. Йоана з Дуклі було зазначено: вдалося зібрати майже 75 тисяч гривень! Безпосередньо на концерті – неповні 50 тисяч (49291,0), та ще окремо після концерту були пожертви у 1300 грн і 100 доларів. На карту волонтерки Олександри Кісельової, що була викладена у соцмережі в анонсі про благодійний концерт, нарахували 20 тисяч. «Зібраних коштів вистачить на два генератори. Одразу після придбання та доставки генераторів на передову опублікуємо звіт. Сердечно дякуємо за вашу зразкову та невтомну жертовність!» – написали францисканці.

Керівник хору, п. Наталія Ренгвельська, в коментарі для CREDO сказала: «Ми не оголошували плановану суму, і сказати чесно – не очікували, що зберемо аж стільки! Сума величезна, особливо для нас як для парафіяльного хору – хоча, звісно, це був більше ніж «просто парафіяльний хор». Три місяці ми працювали над цим концертом. До нас долучилися хористи з інших парафій та музиканти Житомира, за що ми всім дуже вдячні.

Готуючись до виступу, ми хотіли озвучити конкретну мету концерту, тому звернулися до волонтерки «Госпітальєрів», яка працює при нашій парафії, Олександри, а вона запитала у військових – яка потреба зараз нагальніша. Вони сказали: генератор. А коли ми побачили, що зібрана сума набагато вища за наші очікування, то знову запитали наших воїнів, чи їм треба ще якісь потреби забезпечити. Нам відповіли – ще генераторів. Ось так і вийшло, що вирішили купити два потужні генератори для однієї з десантно-штурмових бригад, які воюють на східному напрямку.

Звідки з’явилась ідея концерту? Це все Святий Дух! (сміється) Коли почалася повномасштабна війна, ми з родиною виїхали до Польщі. Пробули там п’ять місяців. А коли вирішили повертатися, то зрозуміли, що «щось треба робити». Я от умію тільки співати, – але ж співом теж можна щось зробити для нашої перемоги! Святий Дух мене просто перед виїздом додому надихнув і сказав: давай, роби, у тебе є колектив, із яким можна це зробити.

Я знала, що це має бути саме концерт-реквієм, розписала твори, які мають бути; у нас були відеокліпи під час деяких пісень. Звісно, ідея була моя, але не я це все робила: звернулася до людей, які теж на волонтерських засадах погодилися над цим попрацювати. Є музиканти, з якими ми співпрацюємо вже давно, зустрічалися на різних концертах. Хтось із філармонії, хтось із дітьми працює в музичній школі. Ми організували цей виступ так само, як зараз чи не все робиться в Україні: береш телефон до рук і дзвониш – ось тут є таке, чи не можеш допомогти. Так і зібралися!».

Текст: Ірина Єрмак

Фото авторки та зі сторінки Парафія св. Йоана з Дуклі – St. John of Dukla Parish – unofficial

Схожі новини:

Поширити новину: