Святіший Отець до пожежників: у часи криз потребуємо надійних сил

Зустрічаючись з представниками Італійської пожежно-рятувальної служби, Святіший Отець підкреслив аспект місії у професії вогнеборців.

Про це пише Vatican News.

10 грудня 2022 року Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Італійської пожежно-рятувальної служби з їх родинами. У своєму слові Святіший Отець подякував за їхню відважну роботу у захисті громадян від стихійних лих, вказавши, зокрема, на євангельський приклад милосердного самарянина, який виявляє близькість до тих, хто знаходиться у небезпеці.

Притча, яка об’являє ніжність Бога

Папа Франциск відзначив важливі риси, притаманні пожежникам. «Ваша відданість, а це є вирішальним, у вас її багато, оперативність, альтруїзм, сміливість, готовність до самопожертви аж до ризику життям, що також є чудовим у вас, – загальновідомі, і люди цим по праву пишаються. У певних ситуаціях серйозної небезпеки ви ризикуєте власною безпекою. Таким чином, ваша місія – це особистий і свідомий вибір, який виправдовується обов’язком захищати людей і громаду у моменти потреби», – зазначив Святіший Отець. На його думку, з християнської точки зору допомога рятувальників відображена у притчі про милосердного самарянина, який зустрівши на вулиці пораненого та покиненого чоловіка, з великим співчуттям і великодушністю змилосердився над ним (пор. Лк 10, 33-35). «Головний герой цієї притчі показує нам співчуття і ніжність Бога; говорить нам, що братерство є відповіддю для побудови кращого суспільства, тому що чужинець, якого я зустрічаю пораненим на шляху, є моїм братом», – зауважив Папа Франциск.

Місія служіння спільному благу

Святіший Отець сказав, що вогнеборці є одним з найкрасивіших проявів давньої традиції солідарності італійського народу, яка містить своє коріння в євангельському альтруїзмі. «Ваша професія є однією з тих професій, які мають характер місії: місія служіння людям у ситуаціях потреби, від малих до великих надзвичайних ситуацій, які лише можуть виникнути; місія служіння гідності людей, які ніколи не повинні бути покинуті у важкі періоди; місія служіння загальному благу суспільства, яке, особливо в часи кризи, такої як ми зараз переживаємо, потребує здорових, надійних сил, які наполегливо працюють не напоказ», – вказав Папа. Він подякував пожежникам за те, що вони працюють над гарантуванням умов безпеки та спокою для цивільного населення.

Цінності, які дарував новонароджений Христос

Пригадуючи про близьку подію Різдва Господнього, Святіший Отець сказав, що ця подія виражає цінності близькості, співчуття, ніжності, солідарності, служіння та братерства, які не є написаним законом, але прописані у тілі Людського Сина, який прийшов у цей світ задля спасіння людини. «Він зробив те, що ви робите: Він прийшов, щоб допомогти нам у небезпеці, щоб врятувати нас, і Він зробив це в найрадикальніший спосіб, знаючи, що повинен віддати Своє життя, щоб спасти нас. Він є Добрим Самарянином людства», – наголосив Папа Франциск. На завершення він ввірив Італійську пожежно-рятувальну службу заступництву святої Варвари, їхньої небесної покровительки.

Схожі новини:

Поширити новину: