Папа: молитва – перший обов’язок священників

У своїй промові до спільноти Барселонської духовної семінарії, Святіший Отець закликає уподібнити своє життя до Христа.

Про це пише Vatican News.

10 грудня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції спільноту католицької духовної семінарії Барселони. Святіший Отець, віддавши перевагу живому спілкуванню, вручив їм у письмовій формі заздалегідь приготовану промову, зосереджену на темі молитви на вервиці, вказуючи на приклад іспанського святого Мануеля Ґонсалеса Ґарсію.

Споглядаючи життя Богородиці

Виокремлюючи період формації у семінарії, Папа Франциск вказує на дві спокуси: зосередитися на поганому, беручи до уваги лише негативний досвід, і намагатися представити ідеалістичний й нереальний світ. Тому він вказує на потребу розпізнавання добра і зла, зокрема, завдяки молитві на вервиці, якою відзначався святий Мануель Ґонсалес Ґарсія. «Пам’ятайте, що коли ви будете священиком, вашим першим обов’язком буде молитовне життя, породжене подякою за цю особливу любов, яку Бог виявив до вас, покликавши вас до свого служіння. Це перша радісна таємниця, з якої все народжується», – зауважив Святіший Отець, радячи в часі молитви роздумувати над своїм життям у співвідношенні з життям Діви Марії. Продовжуючи свої роздуми над світлими таємницями молитви на вервиці, він вказує, що священник уприсутнює Христа завдяки Євхаристії, Святим Таїнствам та слову, щоб Ісус народжувався в серцях людей. «Для цього ми віддаємо себе як Ісус у храмі, як жертвоприношення для відкуплення світу», – зазначив Папа.

Жертовність, якої вчить Христос

«Бог вимагає від нас жертвоприношення, жертовної серця, відречення від нашої волі, як Він пропонує нам у Гестиманії; жертвоприношення чуттєвості в аскетизмі, який ми споглядаємо в бичуванні; жертвоприношення гонору, дуже іспанської риси, вважаючи, – як ви співаєте у Великопосному гимні, – що прагнення лавр благородства, академічного титулу, світської хвали віддаляє нас від Бога, і ми повинні радше прагнути тернових вінців, які ототожнюють нас з Господом. У цьому полягає жертовність прийняття свого хреста і початок шляху жертвоприношення життя», – сказав Святіший Отець, говорячи про страсні таємниці Розарія. Він додав, що дивлячись на хрест, ми піднімаємо очі до неба, яке вказує на наше призначення.

Радість наслідування Господа Ісуса

Папа Франциск закликав ніколи не гасити Божого вогню божественної любові, який чинить священників відважними проповідниками Євангелія та роздавачами божественних скарбів у єдності із страждаючим та воскреслим Христом. «Тому, дорогі семінаристи, візьміть свою вервицю і просіть Марію, Царицю і Матір Милосердя, допомогти відкрити вам таємниці священства, до якого вас кличе Бог, споглядаючи таємниці Його Сина, приймаючи те, що радість наслідування та досконалого ототожнення з хрестом є єдиним шляхом до слави», – зазначив на завершення Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: