«100 вертепів у Ватикані»: ясла у бомбосховищі «Азовсталі»

В інавгурації щорічної виставки візьме участь Посольство України при Святому Престолі та представники української громади Риму.

Про це пише Vatican News.

Репродукція бомбосховища металургійного комбінату «Азовсталь», в якому поміщені ясла з Дитятком Ісусом. Це один з експонатів, який цього року з’явиться на вже п’ятій з черги Міжнародній виставці «100 вертепів у Ватикані», яку організовує Відділ з фундаментальних питань євангелізації в світі при Дикастерії в справах євангелізації (Колишня Папська Рада сприяння новій євангелізації).

Цьогорічна експозиція

Цього року до експозиції, що знову буде виставлена під колонадою навколо площі Святого Петра у Ватикані, увійшли 120 творів вертепного мистецтва, що походять з різних європейських країн, зокрема, з України, Угорщини, Мальти, Словенії, Словаччини, Хорватії та з різних частин світ, як от з Тайваню, Венесуели, Ґватемали.

У прес-релізі організаторів зазначається, що понад 100 вертепів підсумовують натхнення та фантазію митців, які виготовили їх з найрізноманітніших матеріалів. Значною мірою у творах відображені виклики та кризи сучасності, як от вертепи, поміщені в середовищах війни. До таких належить згаданий на початку твір монахині Теодосії Полотнюк з Донецього екзархату УГКЦ, праця якої вже виставлялася серед «100 вертепів у Ватикані» два роки тому. Серед експонатів є твори, які вказують на такі виклики як зміни клімату чи трагедії, пов’язані з міграційним явищем у Середземномор’ї.

Урочиста інавгурація

Відкриття виставки відбудеться у четвер, 8 грудня 2022 року. У заході, який очолить архієпископ Ріно Фізікелла, Голова Відділу фундаментальних питань євангелізації в світі, візьмуть участь представники Дикастерії в справах євангелізації, Посольства України при Святому Престолі, а також представники української спільноти, які виконають кілька колядок. Буде присутній також оркестр Ватиканської Жандармерії. Виставку можна буде оглянути кожного дня протягом місяця, від четверга 8 грудня 2022 року до неділі 8 січня 2023 року.

Понад півстолітня виставка, що вп’яте проводиться у Ватикані

Починаючи від 1976 року, в Римі у різдвяний період проводилася виставка «100 вертепів», покликана підтримати та популяризувати традицію різдвяних вертепів. Її назва вказує на історичний аспект, посилаючись на кількість експонатів, які виставлялися під час перших її випусків. Тепер же відвідувачі мають змогу побачити набагато більшу кількість творів «вертепного» мистецтва в його різних стилістичних вираженнях. Ініціативу започаткувала редакція часопису «Rivista delle Nazioni», але через те, що останніми роками ставало дедалі важче зібрати необхідні ресурси, а утримувати експозицію за кошти, виручені за квитки, перестало бути можливим, виникла загроза її згортання. Свою підтримку мистецькій ініціативі вирішила надати тодішня Папська Рада сприяння новій євангелізації, взявши її під свою опіку, і від 2018 року вона проводиться у Ватикані.

Експозиція оновлюється щороку. Твори походять з усіх італійських регіонів та з кількадесяти країн світу. Вони є творами як митців, так і аматорів, учнів шкіл і представників різних асоціацій і товариств. Експонатами зі своїх колекцій діляться національні та місцеві музеї. Різним є також матеріал: це і корали, срібло, порцеляна та скло, бронза та кераміка, дерево, коване залізо, пап’є-маше і вторинна сировина, шоколад і злаки, ґудзики, свічки, олівці, тощо. Представлені як статичні композиції, так і рухомі, а розміри творів – від мініатюрних до статуй в людський ріст. У 2012 році серед експонатів були твори Тернопільської художньої школи, а 2020 року – композиція, виготовлена вже згаданою сестрою Теодосією з Донецького екзархату УГКЦ.

Схожі новини:

Поширити новину: