Єпископат України: щоб ділитися, треба бачити потреби ближніх

Звернення єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні з нагоди 90-тих роковин Голодомору

Дорогі Брати у Священстві!

Богопосвячені особи!

Возлюблені Брати і Сестри!

Сьогодні, 26 листопада 2022 року, відзначаємо День пам’яті жертв голодоморів в Україні, день вшанування жертв вчиненого тоталітарним режимом геноциду Українського народу – Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років.

Цьогоріч Бог у своїй доброті, незважаючи на важкі воєнні часи, щедро обдарував нашу землю плодами ланів. Від нас залежить, як вміло ми їх розділимо. Адже ми є співтворцями історії й маємо безпосередній вплив на те, щоб дбати про потреби наших ближніх, щоб вони не терпіли від браку їжі.

Наш Господь Ісус Христос навчає, що  «коли хто має дві одежі, нехай дасть тому, що не має. А хто має харч, нехай так само зробить.» (Пор. Лк 3, 11б). Не потрібно мати багато, для того щоб могти поділитися, потрібно бачити потреби інших і хотіти їм допомогти. Господь готовий з нами співпрацювати, співтворячи добро і творчо служити потребуючим в нестатках.

Усвідомлюємо також великомасштабну проблему назрівання голоду через російську воєнну агресію в Україні й блокування морських суден, що експортують зерно до держав, які його потребують. Не усі маємо безпосередній вплив на вирішення цього питання, але через молитву можемо допомагати нашим дипломатам і задіяним в процес запобігання голоду.

Щоденно, повторюючи за Ісусом слова молитви Отче наш, … хліб наш насущний дай нам сьогодні:

  • дякуймо Вседержителю землі й неба за дану нам їжу,
  • ділімося з ближніми тим, чого вони потребують, не залежно від суспільного статусу, який займаємо, чи то малі, чи дорослі, чи люди похилого віку, чи багаті, чи бідні,
  • славімо Христа утаєного в крихті Євхаристійного хліба й живімо наші душі поживою на вічність,
  • просімо Господа, щоб ті, які стали жертвами голодоморів і загинули від голодної смерті, удостоїлися перебувати на Небесній трапезі в гроні спасенних,
  • благаймо Милосердного Бога про опам’ятання, навернення і жаль за скоєні гріхи для всіх, хто перебуває у полоні зла, хто був і хто є тираном для інших.

Нехай заступництво Всіх ангелів і святих, які перебувають у вічному блаженстві і не терплять нестач, випрошують нам, нашій Батьківщині та цілому світові необхідні дари й ласки для мирного життя на землі в братерстві, взаєморозумінні та любові.

З Господнім благословенням

Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

26 листопада 2022 року

N. 52/2022

Схожі новини:

Поширити новину: