Папа волонтерам: мир у справедливості – необхідна передумова гідного життя

Думками про те, що означає бути волонтерами у світі, що потребує миру та розвитку, Папа Франциск поділився із делегацією Федерації християнських організацій міжнародного волонтерського служіння. У промові він згадує про мир, розтоптаний в Україні та інших частинах світу.

Про це пише Vatican News.

«Дякую вам за те, що ви робите і за те, як ви це робите. Ви є прекрасним знаком Церкви-матері, яка породжує надію в світі, привченому до голоду та до війн. Ваше свідчення є конкретною відповіддю тим, хто вже більше не вірить у можливий мир», – такі слова подяки знаходимо в промові, яку Папа Франциск приготував на зустріч з представниками Федерації християнських організацій міжнародного волонтерського служіння. Ця структура згуртовує майже дев’яносто італійських організацій, які здійснюють різні проекти в 80 країнах світу.

Приймаючи їх у понеділок, 14 листопада 2022 р., в контексті відзначення 50-річчя згуртування, він поділився кількома словами, сказаними експромтом, вручивши у письмовій формі заздалегідь приготований текст, в якому зазначає, що федерація робить «цінний внесок у боротьбу проти будь-яких форм бідності та марґіналізації, в захист людської гідності, в утвердження людських прав та підтримки зростання місцевих громад й інституцій», а все це – «в послідовності з Євангелієм та соціальною доктриною Церкви».

Ключове питання

Папа зазначає, що ми прагнемо «солідарного світу, в якому кожен почувається прийнятим і не змушеним відмовлятися від своїх мрій». Це бажання є особливо актуальним сьогодні, коли «над долею цілих народів нависла тінь третьої світової війни з жахливими наслідками для людей». За словами Святішого Отця, «рішення на міжнародному рівні» повинні супроводжуватися запитанням: «Як майбутнє будуємо для нових поколінь?».

Що означає бути волонтерами?

У цьому контексті Папа запросив замислитися над «трьома цілями», першою з яких є відповідь на запитання про те, що сьогодні означає «бути волонтерами в світі». За його словами, волонтерство ґрунтується на радикальній солідарності, і перед обличчям того, що бідність, несправедливість і насильство присутні на кожному континенті, федерація своєю діяльністю показує, що є можливим, аби «всі були братами й сестрами», завдяки чому «євангельське навчання втілюється в життя».

Справедливий мир – передумова гідного життя

Друга мета стосується миру, що, як зазначає Святіший Отець, «бачимо пораненим, розтоптаним в Україні та в багатьох інших місцях планети». «Коли бракує миру, коли переважають “аргументи” сили, то страждають люди, розділюються сім’ї, найслабші залишаються самотніми. Вже багато місяців бачимо картину знищення та смерті. Мир у справедливості є необхідною передумовою для гідного життя, щоби разом будувати краще майбутнє», – підкреслює Папа, нагадуючи, що волонтери покликані «підтримувати мир у своїх серцях і ділитися ним з усіма, кого зустрічають у своєму служінні».

Розвиток – відповідь на виклик міграції

Врешті, третім аспектом, на який звернув увагу Святіший Отець, є розвиток. Він підкреслює, що «кожна людина, кожен народ» потребують базових умов для гідного життя, разом з миром – помешкання, медичне забезпечення, освіту, працю, діалог і пошану між релігіями та культурами. «Лише цілісний розвиток – особи та контексту, в якому вона живе – сприяє вивільненню особистого та суспільного, спокійного та відкритого на майбутнє благополучного життя», – наголошує Папа, вказуючи в цьому контексті та виклики вимушеної міграції, спричиненої війнами, голодом, переслідуванням та кліматичними змінами, назвавши її «одним з найбільших лих нашої епохи, яке зможемо в корені перемогти лише забезпечивши реальний розвиток кожної країни».

Схожі новини:

Поширити новину: