Отець Білоус: українська молодь готова віддати життя за інших

Фото: Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ

Як повідомлялося, у Кракові відбувається європейський симпозіум на тему «Вставай! Христос кличе тебе», присвячений душпастирству молоді. Своїми враженнями про зустріч поділився ректор Вищої духовної семінарії Святого Духа в Городку отець Віктор Білоус.

«Тішуся, що міг потрапити на симпозіум «Вставай! Христос кличе тебе». Дуже цікавий захід, представлено багато різних тем. Передусім мені подобається, що немає аж так багато наукових доповідей, а дуже багато свідчень. Зауважується практичність цього симпозіуму. Зі свідчень дуже багато можна почерпнути та зробити багато висновків.

Багато речей які я чув, не були для мене новими, а були лише повторенням раніше відомого. Наприклад пригадування про те, що молодь потребує бути зауваженою, потребує прийняття та свідчення автентичної віри допоможе мені у моєму священницькому служінні семінаристам, які готуються стати священниками. Адже це перш за все молоді люди. Цього року до нашої семінарії прийшло шість семінаристів з різних частин України. Фактично всі вони мають по 17 років.

Інша справа – це неймовірний досвід спілкування. Слава Богу, знаю кілька іноземних мов, тому можу спілкуватися з учасниками з різних країн. Дуже цікаво познайомитися і поспілкуватися з новими людьми, набратися від них досвіду. Також мені було дуже приємно зустрітися з моїм давнім другом з часів навчання у Римі о. Мікеле Джаноллі, який на національному рівні в Італії задіяний у душпастирство покликань. Було цікаво почути про їхній досвід та діяльність, також отець запросив мене до співпраці з їхнім часописом.

Я почув багато свідчень про покликання та віднайдення Христа у своєму житті. Таким чином я пригадав свій шлях покликання. Спілкування з Христом стосується не лише минулого, а також і майбутнього. Цей симпозіум показав мені, що відкриття і прийняття Христа відбувається тут і тепер, та має вплив на майбутнє.

Під час праці в групах один із учасників симпозіуму казав, що іноді молодь може бути більш клерикальна, ніж священники, і заохочував до того, щоби наголошувати молоді, що це вони мають проповідувати іншим Христа. Це стосувалося проблеми закритості молоді, яка не говорить та не свідчить про свою віру.

Крім того, мені дуже сподобалась промова о. Романа Демуша, який від імені нашого народу дякував за допомогу Україні. Він підкреслив, що фактично більшість молодих людей стоїть на захисті нашої Батьківщини. Це вони є, так би мовити, живим щитом між тим, що є добре і погане, що є чорне і біле. Вони вказують на те, що не зважаючи на те, в якому духовному стані знаходиться людина, теперішня молодь може і готова віддати своє життя за інших. Цей священник заохотив європейську молодь вдивлятися у ці приклади української молоді, аби бути жертвою задля інших.

Дуже багато під час зустрічі говориться про Україну. Організатори симпозіуму згадували про Україну, починаючи від представників Ради Єпископських Конференцій Європи і до місцевих учасників. Також ми мали адорацію в намірі миру. Там багато молитви лунало українською та за Україну. Війна в Україні є на вустах у всіх учасників, скрізь нам висловлюють підтримку та запевняють у молитві».

Фото: Краківська архідієцезія

Схожі новини:

Поширити новину: