Лановичі: жива пам’ять про зруйнований костел

У неділю, 9 жовтня 2022 року, жителі польського села Лановичі в Україні вшанували залишки костелу, зруйнованого комуністичною владою у 1980-х роках. Ця подія є продовженням ініціативи: «Батькам пам’ять і дітям на пересторогу», яка реалізовується місцевою громадою з 2020 року.

Про це пише сайт Львівської архідієцезії.

Місцева парафія і храм існують з 1462 року. За довоєнну історію села було зведено 4 церкви. Останній храм був побудований в 1817 році. Ця церква пережила лихоліття обох війн, на жаль, у 1948 році влада заарештувала місцевого священика і вислала його на Сибір, інший адміністратор парафії був змушений залишити країну. У 1963 році парафія була закрита. Тим не менш мешканці збиралися в храмі на спільну молитву, співали вечірні, гіркі жалі чи молитву на святому розарії. Те, що лановиччани були прив’язані до церкви, було настільки незручним для влади, що вона вирішила знести святиню. У той час до Ланович приїхали дві поліцейські машини, огородили церковну площу, а трактори з сусіднього колгоспу розірвали храм на шматки. За рішенням влади деревину зі знесеного храму вивезли та передали на паливо одній із шкіл сусіднього міста.

Лановицькі підпільники дбайливо зібрали всі уламки зруйнованого храму. Вони спалили всі дерев’яні елементи і з великою пошаною поховали на цвинтарі.

Сьогодні, через сорок років, коли час почав стирати пам’ять про ці події та забирати свідків, які пам’ятають цей болісний період історії, було прийнято рішення про створення меморіалу. Ця ініціатива має нагадувати місцевим мешканцям про католицьке коріння та бути своєрідною даниною пам’яті всім священикам і вірним, які тут молилися.

У рамках ініціативи було прибрано всю територію, відбудовано фундамент храму з розкопаної та очищеної цегли та каміння. Створено макет зруйнованої церкви та меморіальну стіну, що розповідає про історію цього місця. У серпні цього року розпочато будівництво пам’ятника подібний за формою пам’ятнику Невідомому солдату у Варшаві, де встановлено гранітну урну. Саме там за участю священиків і численних парафіян було покладено знайдені рештки будівлі храму.

Урочистістю вшанування останків зруйнованого храму в Лановичах завершився час Святих Місій, які відбувалися в парафії від 4 жовтня.

Схожі новини:

Поширити новину: