Отець Умінський про ДБФ «Карітас-Спес»: наш згуртований колектив утворився під час війни

Діяльність Дієцезіального благодійного фонду «Карітас-Спес» Київсько-Житомирської дієцезії базується на засадах милосердної любові до тих, кому вона у нашому суспільстві потрібна особливо. Це дієва підтримка самотніх, хворих, покинутих, літніх, безпомічних. Це намагання стати для них видимим знаком Божої любові і дати надію на завтрашній день. Так було завжди – відколи заснований наш фонд.

Про діяльність фонду розповідає його директор отець Віталій Умінський. 

«Так Господь провадить наше служіння у Фонді, що у найстрашніші перші дні війни, коли навколо панував розпач і страх, до нас почали у прямому сенсі бігти і телефонувати неймовірні люди. Вони зверталися не з проханням допомогти виїхати, а, навпаки, із запитанням: чим я можу послужити? Іноді навіть з вимогою: отче, давайте щось робити! Мушу визнати, що наш згуртований, вмотивований, ініціативний і невтомний колектив утворився, як не дивно, саме під час війни».

Життя в умовах війни – новий досвід для нашого покоління українців. Однак потреба служити ближнім брала верх над страхом за власне життя. 

Віталій Умінський пригадує, як благословляв перші буси, які відправлялися у небезпечну поїздку, бо безпечних на той час не було. Благословляв і молився, аби всі повернулися живими і неушкодженими. А волонтери, у свою чергу, привозили розповіді, які колись будуть вписані в історію нашої великої боротьби за незалежність. Наприклад, жителі малесеньких містечок або сіл, які щойно звільнили наші ЗСУ, і які все ще продовжували готувати їжу у дворах на цеглинах, брали автограф у новоприбулих волонтерів, записуючи назву фонду на шматку шпалер. Нічого більш підходящого не знайшлося, тому вони писали невідому їм назву на тому, що було під рукою – на шматку паперу зі стіни…

Справа гуманітарної допомоги не лише об’єднала духовенство та вірян, а й налагодила співпрацю з місцевою владою. Завдяки цьому ми відвідали з гуманітарною місією 80% ОТГ Житомирської області. 

Із розширенням діяльності вдалося також розширити й офіс. Якщо раніше допомогу можна було отримати у невеличкому приміщенні поруч із конкатедрою св. Софії, то тепер у розпорядженні працівників та волонтерів просторе приміщення на вулиці Небесної Сотні. Його нещодавно освятив та помолився разом із працівниками та волонтерами ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB.   

На сьогодні «Карітас-Спес» у Житомирі дієво допомагає внутрішньо переміщеним особам, тобто нашим співгромадянам, які, у прямому сенсі цього слова, тікали від війни, залишивши вдома буквально все. На постійній основі здійснюється допомога людям з інвалідністю І групи, а також багатодітним сім’ям. Після онлайн реєстрації потенційні набувачі допомоги отримують смс-повідомлення, у якому вказана дата візиту до офісу. Усім, хто звернувся до Фонду за допомогою, гарантовано видається великий пакет з продуктами тривалого зберігання, коробка з гігієнічними засобами, молочні суміші та підгузки для немовлят, якщо є потреба – гігієнічні пелюшки та підгузки для лежачих хворих.

Звісно, війна внесла свої жорстокі корективи у життя кожного українця. Той світ, у якому ми жили до лютого, зник безслідно або ж дуже суттєво змінився. Та ДБФ «Карітас-Спес» зміг зберегти і провадити далі свою довоєнну діяльність у повному обсязі.

Наприклад, у Любарі ще з 2012 року діє Центр денної опіки святого Йосифа, у якому працюють сестри-монахині зі Згромадження Сестер Святого Йосипа. Діяв усі ці роки і продовжує працювати на повну під час війни. Акцент у дошкільному вихованні діточок робиться на християнській освіті, але й дошкільна підготовка, а також різносторонній розвиток у дитсадку здійснюється на високому рівні. Саме тому він має чудову репутацію і батьки завчасно дбають, аби їхні малюки ходили саме до цього дитячого садочка.

У самому Житомирі в часі війни розпочала свою роботу Світлиця святої Марії Горетті для дошкільнят. П’ятнадцять діточок пізнають основи християнського виховання, вивчають всю необхідну дошкільну програму, а також мають цікаве насичене дозвілля під опікою сестри Беати зі Згромадження Сестер Святої Родини з Назарету.

У процесі проїздок по країні і спілкування з внутрішньо переміщеними особами повстало питання про функціонування при офісі Фонду кабінету психологічної допомоги. Бо лише у Житомирі оселилися тисячі переселенців, багато з них насправді гостро потребують консультацій фахового спеціаліста. Тому було виділене окреме приміщення і запрошений практичний психолог.

Крім усього перерахованого, у нашому новому офісі діє масажний кабінет, де люди, яким необхідно пройти курс загального масажу чи масажу спини, можуть скористатися послугами кваліфікованого масажиста.

У ДБФ «Карітас-Спес» працює згуртований і вмотивований колектив. Двері офісу майже не зачиняються, а телефон не стихає впродовж робочого дня. Отже, є задля кого працювати. І задля чого – задля нашої спільної перемоги.

Молимось та діємо!

Схожі новини:

Поширити новину: