У Польщі відбудеться конгрес, присвячений мученику за правду бл. Попєлушко

Фото: оргкомітет Конгресу

Сьогодні свідчення бл. о. Єжи Попєлушко має зазвучати знову. Проголошуючи Божу правду, він був небезпечним для комуністичної системи. Навіть попри те, що о. Єжи був убитий і втоплений у Віслі, він переміг на рівні віри і заступається за нас, – говорить архієпископ Вацлав Депо, митрополит Ченстоховський, який надав почесний патронат І Конгресу Бл. о. Єжи Попєлушка, що відбуватиметься 16-17 вересня цього року у найважливішому польському санктуарії на Ясній Гурі.

Архієпископ Ченстоховський наголошує на важливості свідчення польських мучеників ХХ ст., серед яких особливе місце посідає бл. о. Єжи Попєлушко, який наполегливо проповідував принцип перемоги зла добром. Останні, публічно сказані отцем Єжи слова, звучали так: «Молімося, щоб ми були вільні від страху, залякування, але передусім від жаги помсти та насильства».

Архієпископ Депо нагадує, що серед 108 блаженних польських мучеників Другої світової війни було багато священників, у тому числі єпископів. «Наголошую на цьому, тому що єдність священників із вірними, як свідками віри, є фундаментальним завданням нашого покоління», – наголошує архієпископ.

14 вересня цього року виповнилося 75 років від дня народження бл. о. Єжи Попєлушка. Ця дата надихнула сучасних послідовників цього польського блаженного мученика організувати першу зустріч Конгресу бл. о. Єжи Попєлушка.

Метою Конгресу є популяризація вчення о. Єжи переважно серед молоді та людей, які не знали його за життя. Водночас ця подія відкриває цьогорічне ювілейне, 40-ве Паломництво Трудящих на Ясну Гуру. Перше таке паломництво організував о. Попєлушко в 1983 році.

Фото: Jasna Gora News

Протягом двох днів Конгресу пройдуть 2 основні дискусії та 12 тематичних панелей. В якості учасників та модераторів дискусій виступлять понад 70 осіб із різних середовищ. Конгрес завершиться підписанням Статуту Конгресу Бл. о. Єжи Попєлушка, що стане зобов’язанням учасників пропагувати вчення польського мученика.

Організатор І Конгресу о. Єжи Попєлушка – Поморська Асоціація Спільна Європа з Гданська за участі Фонду Інститут Медіа. Підготовка до організації Конгресу відбувалася у співпраці з Національним комітетом НСПС «Солідарність» та Фонду ім. о. Єжи Попєлушка «Добро».

Фото: Monika Ksiazek

Детальну інформацію про програму Конгресу можна знайти на сайті www.xjerzy.pl.

О. Єжи Попєлушко (1947-1984) був священником із Варшави, завдяки якому багато людей знайшли Бога у важкі часи комунізму та переслідувань віруючих. З 1982 року звершував Меси за Батьківщину, що збирали величезну кількість віруючих. Через захист християнських принципів свободи і справедливості, він став ворогом для комуністичної влади Польщі. Будучи переслідуваним і залякуваним, він залишався непохитним, і 19 жовтня 1984 року його викрали офіцери служби безпеки в селі Ґурськ біля Торуня та вбили. Тіло викинули у Віслу. Його могила при храмі св. Станіслава Костки у Варшаві стала місцем паломництва з Польщі та з-за кордону. 6 червня 2010 року о. Попєлушка беатифікував архієпископ Анджело Амато від імені Бенедикта XVI.

Схожі новини:

Поширити новину: