День молитов за Україну: «В часи бомбардувань, молитва – це присутність»

«В часи бомбардувань і постійної невизначеності щодо того, хто з нас переживає останні хвилини свого життя, запевнення в молитві сприймаються інакше. Це не просто слова, це – присутність», – розповідає, працююча в Україні, сестра Ірена Мащицька у зв’язку з сьогоднішнім Днем молитов за мир в Україні. Цей день було оголошено з ініціативи Ради конференції єпископатів Європи.

Про це повідомляє Family News Service.

Долучитися до молитви закликав архієпископ Станіслав Гондецький, голова Конференції єпископату Польщі. Він висловив сподівання, що «спільна молитва дасть Україні дар справедливого миру і стане одним із проявів солідарності Європи з українським народом». Голова Конференції єпископату Польщі звернувся до всіх священників і вірних із закликом взяти участь у Дні молитов за мир в Україні. Він зазначив, що «Україна в ці драматичні дні війни потребує наших молитов за мир та
інших форм підтримки».

Кілька днів тому до найважливішого польського санктуарію на Ясній Гурі прибув єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Павло Гончарук. «Потрібно справді багато молитися, щоб укріпити духовну силу, щоб Бог переміг», – наголосив владика Гончарук і додав: «Дякую всім, хто молиться, жертвує свої страждання і труднощі на допомогу нам і Божій справі. Дякую і прошу молитися».

Описуючи нинішню ситуацію в країні, сестра Ірена Мащицька зі Згромадження Сестер від Ангелів, що працює у Вінниці, наголошує, що незважаючи на триваючі бої, люди хочуть жити нормальним життям. «У середині квітня ми відновили роботу дитячого садочку, яким ми керуємо. Частина людей виїхала, але з’явилися нові діти з Харкова, Херсона, Донецька. Коли 14 липня відбулася ракетна атака на Вінницю і загинуло 28 людей, я думала, що наступного дня ніхто не приведе дітей в садок. Я помилялася. Незважаючи на невизначеність, ми хочемо жити нормальним життям із мужністю,
молитвою та надією. Саме діти вчать нас довіряти Богові. Спускаючись до сховища дитсадка з іграшками в руках під час тривог, вони говорять нам, що нема чого боятися, що зараз так є, але це мине, що війна закінчиться», – говорить сестра Мащицька.

«Хоч тривають бойові дії і ми чуємо звуки повітряної тривоги, ми не хочемо піддаватися страху, ми хочемо жити повним життям – працювати, молитися та всіляко підтримувати бійців на передовій та їхні родини. Нас підтримує не лише молитва, а й надзвичайна матеріальна допомога. Без цього нам було б дуже важко», – зазначила сестра Ірена Мащицька.

Вчора, 13 вересня, дитячий садок у Вінниці, яким опікується Згромадження Сестер від Ангелів, відвідав папський посланець, кардинал Конрад Краєвський.

Польська допомога Україні

Поляки та Польська Церква всіляко підтримували Україну від початку війни. «Ми зібрали близько 100 мільйонів злотих, з яких 51 мільйон злотих було передано дієцезіальним Карітас, а 2 мільйони злотих – Консультам чоловічих і жіночих чернечих орденів у Польщі. Завдяки великій жертвенності поляків, Карітас постійно збільшує масштаби та обсяг допомоги, завдяки чому реалізуються найбільш термінові дії та планується довгострокова системна підтримка», – йдеться у заяві Карітас Польщі в контексті 200 днів війни в Україні.

Згідно зі звітом Польського економічного інституту, що був оприлюднений наприкінці липня цього року, орієнтовна вартість приватних витрат поляків на допомогу біженцям з України в перші місяці війни складає приблизно 10 мільярдів злотих. Натомість державні витрати сягають приблизно 15,9 мільярдів злотих. Польська прикордонна служба у заяві від 13 вересня повідомила, що з початку війни Польща прийняла 6,239 млн осіб з України. На Батьківщину ж повернулися 4465
українців.

Фото: с. Ірина Мащицька CSA

Схожі новини:

Поширити новину: