Хорватія: проект «Дідух» Єзуїтської служби біженців на підтримку українців

Реагування на нагальні потреби та погляд у середньострокову перспективу – такими є характерні ознаки проекту хорватських єзуїтів на підтримку біженців з України.

Про це пише Vatican News.

«Дідух», слово, яке має важливий символізм в українському фольклорі, вказуючи на добробут і зв’язок із предками, дало назву проектові, який Єзуїтська служба біженців у Хорватії, разом з мережею «Xavier», здійснює в балканській країні на підтримку біженців з України. Метою проекту є допомога та інтеграція вимушено переміщених людей, більшість з яких становлять жінки з дітьми, та включає як швидке реагування на нагальні потреби, так закладення підвалин для середньо і довгострокової допомоги в інтеграції.

Однорічний проект здійснюється головним чином у Загребі, де зосереджено більшість українських біженців, але не тільки там. Він складається із серії заходів, які проводить Єзуїтська служба біженців, а також тих, які здійснються з партнерськими організаціями і Церквами, та ґрунтується на постійному дослідженні пріоритетів і потреб цільової спільноти, включаючи вивчення мови, психосоціальну підтримку, юридичну допомогу, медичне забезпечення, послуги перекладачів, посередництво, адвокацію, допомогу в пошуках належного помешкання та в працевлаштуванні.

Починаючи від лютого 2022 року, хорватський відділ Єзуїтської служби біженців постійно контактує із понад 100 українців, які переважно розселені у приватних помешканнях у столиці та її околицях. Метою проекту є розширити допомогу, охопивши протягом року 1000 людей. Враховується і те, що не всі потребують однакову допомогу, як також те, що не всі залишатимуться у Загребі на невизначений термін. Зокрема, дехто вже знайшов роботу в інших місцевостях завдяки туристичному сезонові. Тому проект постійно оновлюється, покладаючись на доступну на даний момент інформацію.

Схожі новини:

Поширити новину: