Святіший Отець: Діва Марія показує нам, що Небо – на відстані простягнутої руки

Коментуючи Величальну пісну Пресвятої Богородиці, Папа Франциск в урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії зазначив, що Божа Мати оспівує нашу надію, наново запалюючи її в нашому серці.

Про це пише Vatican News.

Урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії є вихідним днем в Італії та Ватикані, а тому в понеділок, 15 серпня 2022 року, римляни, туристи й паломники опівдні прибули на площу Святого Петра у Ватикані, щоби послухати повчання Папи Франциска та разом з ним помолитися «Ангел Господній». Промовляючи до них з вікна робочого кабінету в Апостольському палаці, Святіший Отець коментував записаний святим Лукою діалог між Дівою Марією та її родичкою Єлизаветою, яка в похилому віці була при надії.

Отримавши звістку про вагітність літньої родички, Марія, Яка також вже носила у Своєму лоні Божого Сина, прийшла, аби їй послужити. Коли ж вони зустрілися, Єлизавета привітала Її словами: «Благословенна ти між жінками і благословенний плід лона твого». Папа нагадав, що ці «повні віри, радості й зчудування» слова ввійшли до нашої молитви, проказуючи яку ми, подібно до Єлизавети, благословляємо Марію, «бо Вона приносить нам Ісуса».

Нова перспектива

Діва з Назарету приймає це вітання від родички та відповідає Величальною піснею Magnificat, яку, за словами Святішого Отця, можемо назвати «піснею надії». Марія, як пояснив він, прославляє Господа не тільки за ті речі, які Він учинив у Ній, а «споглядає Боже діяння в усій історії Свого народу». Але слухаючи ці слова, як от «скинув могутніх з престолів», «підвів угору смиренних» чи «наситив благами голодних, а багатих відіслав з порожніми руками», може скластися враження, що Марія «перебільшує, описуючи неіснуючий світ». Адже коли звучать ці слова, Ірод міцно сидить на троні, а бідні та голодні залишаються такими же, в той час як багаті й далі процвітають… Тож який сенс цієї пісні, яку підносить Марія?

«Вона не ставить собі за мету переповідати події свого часу, вона не є журналісткою, але хоче сказати щось набагато важливіше: Бог через Неї започаткував поворотний історичний момент, Він остаточно встановив новий порядок речей», – сказав Святіший Отець, пояснюючи, що ми святкуємо саме це: Вона, незначна та покірна, «була піднесена аж до небесної слави, натомість могутні світу приречені залишитися з порожніми руками». Іншими словами, Вона «передвіщає радикальну переміну»: говорячи з Єлизаветою, коли у лоні носить Ісуса, Вона випереджує те, що Її Син скаже, коли проголосить блаженними убогих і смиренних, перестерігаючи багатих і тих, хто почувається самодостатнім. Діва Марія пророкує, що «переважають не влада, успіх і гроші, але служіння, покора та любов».

Пісня надії

Підсумовуючи, Папа Франциск заохотив слухачів запитувати себе, чи це пророцтво торкається нашого життя. «Чи вірю в те, що любити означає царювати, а служити – це влада? Вірю, що метою мого життя є Небо, рай? А чи турбуюся лише про земні, матеріальні речі? І ще, чи спостерігаючи за подіями світу, потрапляю у пастку песимізму, а чи, як Пречиста Діва, вмію розгледіти дію Бога, Який через тихість і незначність чинить великі речі?» – запитував Святіший Отець, зазначивши, що «співаючи сьогодні надію, Марія наново розпалює надію у нас», бо в Ній ми бачимо мету шляху: Вона є першим створіння, яке все повністю, з душею та тілом, перетнуло фінішну пряму Неба.

«Вона показує нам, що Небо перебуває на відстані простягнутої руки, якщо також і ми не піддаємося гріхові, прославляємо Бога в покорі та великодушно служимо ближнім», – сказав Папа, закликаючи благословляти Марію молитвою та просити в Неї «пророчий погляд, спроможний розгледіти Небо на землі».

Схожі новини:

Поширити новину: