У Польщі вдесятеро зменшилася кількість абортів після впровадження pro-life змін до законодавства 

У 2021 році кількість легальних абортів в Польщі зменшилася вдесятеро. Це результат нових правил, які забезпечують більший захист життя у внутрішньоутробний період. Наприкінці жовтня 2020 року Конституційний суд Польщі визнав євгенічний аборт неконституційним. У результаті – за даними Міністерства охорони здоров’я, які цитує видання “Rzeczpospolita” – минулого року кількість абортів скоротилася до 107 випадків.

«Це означає, що закон працює і дозволив врятувати конкретних людей», – говорить Магдалена Кожеква-Калішук, юрист і психолог, голова фонду Grupa Proelio. У попередні роки кількість зареєстрованих Міністерством Здоров’я абортів становила 1076 (у 2018 та 2020 роках) і 1110 у 2019 році. За словами Магдалени Кожекви-Калішук, якби не зміна законодавства внаслідок рішення суду, в минулому році життя до народження втратило б приблизно 1000 дітей в Польщі, переважно через підозру на синдром Дауна.

До опублікування рішення від 22 жовтня 2020 року, польське законодавство передбачало захист права на життя, також у допологовому періоді, за винятком трьох обставин, описаних у Законі про планування сім’ї.

Згідно з цими правилами, аборт дозволявся у разі вагітності, яка настала внаслідок зґвалтування, загрози життю або здоров’ю матері, а також у ситуації «високої ймовірності важкого і необоротного ураження плода або невиліковної хвороби, що загрожує життю». Після публікації рішення Конституційного суду останнє виключення втратило юридичну силу.

«Хороший закон позитивно впливає на ставлення людей. З одного боку, він зміцнює переконання, що право на життя не повинно залежати від діагнозу стану здоров’я. З іншого боку, неможливість вбити дитину з євгенічних причин означає, що у лікарів більше не буде жодних підстав пропонувати або навіть тиснути на батьків, щоб вони зробили аборт”, – вважає керівниця фонду Grupa Proelio, який збирає свідчення людей, які могли підлягати аборту, а також їхніх батьків.

Експерт стверджує, що в Польщі часто чинився тиск щодо абортів з євгенічних причин. Кола pro-life та «Rzeczpospolita» також зазначають, що в наступні роки кількість т.зв. легальних абортів ще більше знизиться.

Рішення Конституційного суду набуло чинності 27 січня опівночі, а дані, наведені Rzeczpospolita, показують, що 75 із 107 абортів було зроблено з т. зв. євгенічних причин, тобто таких, які були усунені рішенням Конституційного суду Польщі.

Газета зазначає, що дані за минулий рік свідчать, що мова не йде про те, що лікарі широко інтерпретували висновок про загрозу життю та здоров’ю жінки, керуючись її психічним здоров’ям. Кількість абортів (32), пов’язаних з цією причиною, схожа зі статистикою попередніх років.

Організації та політики, які виступають за послаблення правового захисту життя ненароджених дітей, стверджують, що внаслідок рішення Конституційного трибуналу польські жінки частіше вирішуються на аборт за кордоном. За словами депутата партії Lewica Йоанни Шойрінг-Вілгус, ці цифри «йдуть на тисячі». Водночас, не подається жодних доказів, що підтверджували б такі твердження.

«Навіть якщо деякі батьки й вирішили вбити своїх дітей, у яких виявлено підозри на хвороби, в незаконний спосіб або за кордоном, переважна більшість все ж дозволили дитині жити, і це беззаперечна перемога, яка стала можливою завдяки вироку Конституційного суду», – відповідає Магдалена Кожеква-Калішук.

Схожі новини:

Поширити новину: