Нунцій у Канаді: під час візиту Папа торкнеться теми війни в Україні

Йдучи слідами святого Йоана Павла ІІ, що відвідував Канаду 1984, 1987 та 2002 року, у неділю 24 липня Папа Франциск розпочне «покаянне паломництво» до цієї країни.

Про це пише Vatican News.

Яку церковну дійсність зустріне Папа Франциск під час свого «покутничого паломництва» до Канади, що триватиме від 24 до 30 липня цього року? Католицька Церква в Канаді, найбільша релігійна конфесія країни, є складовою частиною багатоконфесійного та багатоетнічого контексту. Католики становлять 44 % населення, налічуючи понад 16 мільйонів вірних, а загальна кількість мешканців Канади – понад 38 мільйонів. На другому місці йдуть християни різних євангельських конфесій, 2% православних. Серед релігійних меншин – представники мусульман, юдаїзму, буддистів, індуїстів.

Католицька Церква нараховує 71 територіальну структуру, 3800 парафій, 557 інших душпастирських осередків. Свою місію в Канаді здійснюють 134 єпископи, понад 6 тисяч священиків, дієцезіальних та членів чернечих Чинів, майже 10 тисяч черниць різних Згромаджень, понад 18 тисяч катехитів. Католицька Церква розгортає широку виховну діяльність в шкільній системі: понад 2 тисячі дитячих садків і початкових шкіл, коло 450 середніх шкіл, 45 коледжів та університетів. У сфері охорони здоров’я та соціального служіння католицька Церква в Канаді провадить 64 лікарні, 40 будинків для літніх людей, крім того десятки амбулаторій, центрів спеціального навчання, соціальних установ.

Початки Католицької Церкви в Канаді

Католицька віра розпочала свій шлях у Канаді після відкриття цих територій європейцями в ХVI сторіччі. Перша Свята Меса була відслужена 1534 року, а колонізація французами розпочалась із заснування міста Квебек 1608 року. Розпочалась інтенсивна місіонерська праця серед автохтонного населення, що належали до чотирьох великих племен. Англійське завоювання Канади у ХVIІІ столітті ознаменувало новий етап в історії Церкви.

Складність релігійного, етнічного та культурного плюралізму, що позначили історію Канади, не позбавлену напруги та конфліктів, мали глибокий вплив і на католицьку Церкву в цій країні в її стосунках із суспільством у цілому, з іншими Церквами та релігійними конфесіями, зокрема з автохтонним населенням. Йдеться, серед іншого, про школи, створені урядом Канади наприкінці ХІХ століття з метою асиміляції дітей корінних народів. Провід цих шкіл-інтернатів був доручений релігійним спільнотам.

Тому в центрі візиту Папи Франциска – зустрічі та відвідини спільнот автохтонних народів на шляху примирення після помилок, допущених також і за співдіяння церковних інституцій.

Українська католицька Церква в Канаді

Найбільшою Східною Церквою в Канаді є Українська Греко-католицька Церква. Крім неї є спільноти інших Східних Церков – словаків, вірменів, маронітів, греко-мельхітів, халдеїців, сиро-малабарців та сиро-маланкарців.

Апостольський нунцій про візит Папи і питання війни в Україні

Апостольський нунцій в Канаді архієпископ Іван Юрковіч, який, до речі, від 2004 до 2011 року був нунцієм в Україні, в інтерв’ю для Vatican News окремо зазначив, що під час свого візиту Папа Франциск заторкне також і драматичну ситуацію війни в Україні, адже українська діаспора в Канаді є дуже численною. Як відомо, еміграція до Канади розпочалась ще 1891 року. Тепер Канада також прийняла значну кількість біженців з України.

«Канада з особливою увагою слідкує за Святішим Отцем і його чутливістю до цієї трагедії в Європі», – сказав архієпископ Юрковіч, наголошуючи, що Папа прибуде також як носій загального миру, не тільки як примирення на теренах Канади. «Папа стурбований питанням миру в усьому світі, що тепер перебуває під серйозною загрозою», – сказав Апостольський нунцій в Канаді.

Схожі новини:

Поширити новину: