Польща: беатифікація 10 сестер, жертв військового насильства

Доглядали за старими, хворими та дітьми. Вірні своїй обітниці цнотливості та своєму покликанню, були вбиті солдатами Червоної Армії в 1945 році. 11 червня у кафедральному соборі у Вроцлаві відбулася беатифікація 10 черниць – ельжбетанок. Церемонію очолив префект Конгрегації у справах святих, кардинал Марчелло Семераро, який порівняв цю мученицьку смерть із нинішньою ситуацією в Україні.

«Все життя цих сестер було справжнім даром себе в служінні хворим, малим, бідним, найбільш нужденним. Їхня безкорислива любов була настільки героїчною, що на зламі 1944-45 років вони вирішили не втікати від Червоної Армії, що наближалася. І це незважаючи на новини про її жорстокість і звірства, які солдати вчинили над жителями Східної Пруссії»,  – сказав у проповіді кардинал Марчелло Семераро, префект Конгрегації у справах святих, який очолив Месу беатифікації у Вроцлавському соборі.

Кардинал Семераро наголосив, що мученицька смерть 10 ельжбетанок нагадує насильство, жорстокість і ненависть, які зараз переживає Україна. У своїй проповіді він зазначив, що безкорислива любов та турбота про інших зміцнюють мир і є відповіддю на насильство, яке відбувається в умовах війни.

Перед обличчям триваючих воєнних конфліктів ієрарх заохочував до гарячої молитви через заступництво нових блаженних. «Ми просимо Господа через їхнє заступництво, щоб у світ ніколи більше не легковажив повагою до жіночності, рівністю в гідності чоловіків і жінок та захистом материнства. (…) Сьогодні ми особливо молимося за український народ, мігрантів і наше прагнення до миру», – наголосив він у проповіді.

Префект Конгрегації у справах святих нагадав слова Папи Франциска, в яких Святіший Отець дякує полякам за те, що вони першими підтримали Україну, «відчинивши свої кордони, свої серця та двері до своїх домівок для українців, які тікають від війни».

Сестра Марія Паcхаліс Ян народилася 7 квітня 1916 року в Нисі. Після складання обітниць перебувала в Ключборку, Глубчицях, Нисі, а згодом у Чехії. 11 травня 1945 року на сестру Пасхаліс жорстоко напав радянський солдат. Захищаючи свою цнотливість і віру, вона була ним розстріляна. Як і інші 9 сестер, незважаючи на те, що вони жили в різних місцях і займалися різною діяльністю, вона залишилася вірною своєму покликанню, до кінця присвятивши своє життя захисту своїх вихованців.

Сестри-єлизаветанки наголошують, що беатифікація 10 монахинь є символом пам’яті трагічної загибелі всіх монахинь, які загинули від рук Червоної Армії в 1945 році. За їхніми підрахунками, лише в їхній конгрегації понад 100 сестер загинули за подібних обставин.

Згромадження Сестер святої Єлизавети засноване в Нисі в 1810 р. Основна мета конгрегації – безкорисливе служіння найбільш нужденним, особливо стражденним і хворим. Нині Згромадження Сестер св. Єлизавети працює в 19 країнах Європи, Азії, Африки та Південної Америки.

Зараз близько 1000 сестер працюють у лікарнях, дитячих садках, школах і парафіях. Сестри керують будинками культури, будинками престарілих, дитячими будинками, навчальними закладами та будинками-інтернатами.

У церкві літургійний спомин сестри Пасхаліс Ян та її супутниць, мучениць зі Згромадження св. Єлизавети, щороку відзначатиметься 11 травня.

Схожі новини:

Поширити новину: