Папа: будувати світ для життя в мирі

Зустрічаючись із представниками Дикастерії в справах міжрелігійного діалогу, Папа Франциск зазначив, що сприймання представників інших релігій не в абстрактний спосіб, але в конкретний, з їхньою історією, прагненнями, ранами та мріями є дорогою до будування світу, придатного для життя всіх людей.

Про це пише Vatican News.

«Глобалізація та прискорення міжнародних комунікацій вчиняють діалог загалом, і міжрелігійний діалог зокрема ключовим питанням», – сказав Папа Франциск, приймаючи в понеділок, 6 червня 2022 року, учасників пленарної асамблеї Дикастерії в справах міжрелігійного діалогу.

Актуальність служіння діалогу

Він нагадав, що святий Павло VI оголосив про створення «Секретаріату з питань нехристиян» під час проповіді в неділю П’ятидесятниці 1964 року, ще перед проголошенням декларації Другого Ватиканського Собору «Nostra aetate» про стосунки Церкви з нехристиянськими релігіями. Його інтуїція «ґрунтувалася на усвідомленні експонентного розвитку стосунків між людьми та спільнотами різних культур, мов і релігій», і через майже 60 років ця сфера «служіння Церкві та світові», яке виконує це відомство, яке сьогодні називається Дикастерією в справах міжрелігійного діалогу, «нічого не втратило в своєму значенні».

Альтернатива розробленості та конфліктові

Далі Папа присвятив кілька слів темі цьогорічної пленарної зустрічі, яка зосереджена на діалогові та приязні. «Наш світ, який дедалі більше взаємопов’язаний, не є так само братерським і приязним», – наголосив він, зазначивши, що місією Дикастерії є «підтримувати в братерський і приязний спосіб разом з іншими віруючими шлях шукання Бога», сприймаючи представників інших релігій «не в абстрактний спосіб, але в конкретний, з їхньою історією, прагненнями, ранами та мріями». Бо лише так можливо будувати світ, придатний для життя всіх людей, для життя в мирі.

«Кожен чоловік і кожна жінка є немовби елементом величезної мозаїки, що є гарним сам у собі, але лише разом з іншими елементами складає картину, в приязні відмінностей. Бути приязним з кимось означає також уявляти та будувати щасливе майбутнє з іншим», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що приязність суспільно поєднує, але без колонізації і зберігаючи тотожність іншого, а тому має також політичну вагу «як альтернатива суспільній роздробленості та конфліктові».

Схожі новини:

Поширити новину: