Папа: готовий зробити все, щоби зупинити війну

В інтерв’ю для аргентинської щоденної газети «La Nación» Папа Франциск ділиться думками про війну, називаючи її анахронізмом і розповідає про дипломатичні зусилля Апостольського Престолу.

Про це пише Vatican News.

«Я готовий зробити все, щоби зупинити війну», – стверджує Папа Франциск в інтерв’ю для аргентинського часопису «La Nación», що побачило світ 21 квітня. Спілкуючись із журналістом Хоакіном Моралесом Солею, він зазначив, що тривають постійні зусилля для досягнення миру. «Ватикан не відпочиває. Я не можу розповісти деталі, бо тоді це вже не будуть дипломатичні зусилля. Але спроби ніколи не припиняються», – сказав Святіший Отець.

Відповідаючи на запитання про значення візиту, здійсненого вранці 25 лютого до Посольства Російської Федерації при Апостольському Престолі, Папа сказав: «Я пішов туди сам. Я не хотів, щоби мене хтось супроводжував. Це була моя особиста відповідальність. Це було рішення, прийняте після нічного чування, думаючи про Україну. Для того, хто хоче бачити речі такими, якими вони є, зрозуміло, що я вказував урядові на те, що він може негайно покласти край війні. Якщо бути відвертим, я хотів зробити що-небудь, аби більше не було жодної смерті в Україні. Навіть однієї. І я готовий зробити все».

Щодо причин, які викликали війну, Святіший Отець сказав: «Кожна війна є анахронізмом у цьому світі, на цьому рівні цивілізації. Тому я прилюдно поцілував український прапор. Це був жест солідарності із загиблими, їхніми сім’ями, з тими, хто був змушений емігрувати».

Якщо йдеться про можливу подорож до Києва, Папа пояснив: «Я не можу нічого чинити, що могло би підважити вищі цілі, якими є припинення війни, перемир’я чи, щонайменше, гуманітарний коридор. Яке значення матиме той факт, що Папа поїхав до Києва, якщо наступного дня й далі триватиме війна?».

«Чому Ви ніколи не згадуєте ні Путіна, ні Росію?». На це запитання Святіший Отець відповів: «Папа ніколи не називає Главу держави, ні, тим більше, країну, яка є вищою від свого очільника».

Він також відповів на запитання про свої стосунки з патріархом Кірілом, охарактеризувавши їх добрими. «Мені шкода, що Ватикан мусів скасувати другу зустріч з патріархом Кірілом, яку ми запланували на червень у Єрусалимі. Але наша дипломатія вважає, що зустріч між нами в цей момент може принести багато замішання», – сказав Папа, додаючи, що він постійно старається підтримувати міжрелігійний діалог: «Коли я був Буенос-Айреським Архиєпископом, я згуртував у плідному діалозі християн, євреїв і мусульман. Це була одна з ініціатив, якою я пишаюся. І це така сама політика, яку я підтримую у Ватикані. Як вам вже доводилося неодноразово від мене чути, для мене згода є вищою від конфлікту».

Схожі новини:

Поширити новину: