Папа: допомога не має узалежнювати потребуючих

Надавання допомоги потребуючим не повинно виливатися у патерналізм і робити людей залежними, а допомагати ставати самостійними. Про це Папа Франциск говорив з представниками фундації, яку заснував італійський підприємець Марчелло Кандіа.

Про це пише Vatican News.

«Візьми собі за кінцеву мету не бути більше потрібним», – заохочував святий Папа Павло VI італійського підприємця Марчелло Кандіу, який присвятив своє життя та свої ресурси допомозі хворим і марґіналізованим на північному сході Бразилії. Ці ж слова повторив Папа Франциск, приймаючи в п’ятницю, 8 квітня 2022 року, у Ватикані делегацію фундації, яку Кандіа заснував 40 років тому і яка сьогодні є продовжувачем його починань.

Святіший Отець подякував гостям за зусилля та ініціативи, які вони здійснюють, і, насамперед, за метод і стиль, з яким вони це чинять, позначені дорученням, яке підприємцеві-благодійнику дав святий Папа Павло VI. «Хочу повторити ці вказівки разом з вами, бо вони можуть знадобитися всім тим, які провадять схожі організації», – сказав він.

Насамперед, Павло VI заохочував Кандіу словами: «Якщо організовуєш лікарню в Бразилії, то роби її бразильською». Йдеться про те, як пояснив Папа Франциск, щоби заклад був добре включеним у місцеву дійсність, залучаючи місцевих людей. Далі Монтіні заохочував: «Вважай на те, щоби уникати будь-яких проявів патерналізму, не нав’язуй іншим свої ідеї, навіть і з добрим наміром. Будуй лікарню не просто для бразильців, але разом з бразильцями». За словами Папи Франциска, це є «загальне правило» служіння милосердя: працювати разом з людьми, які є його адресатами. А кінцевою метою має бути зробити так, що допомога вже не була необхідною. Як казав Павло VI благодійникові, коли побачиш, що лікарня сама дає собі раду, «це означитиме, що ти здійснив справжнє діло людської солідарності».

«Сподіваюся, що докладатимете зусилля, аби прямувати далі цією дорогою. В дійсності, ваша фундація не провадить заклади, але підтримує місцеві спільноти та місіонерів у ініціативах для хворих, прокажених і людей в різноманітних ситуаціях потреби. А ще однією заслугою, яку маєте, є те, що кошти утримання фундації є мінімальними, майже все віддається на ініціативи в Бразилії. І це дуже важливо, бо існують організації та товариства з благодійною метою, які мають настільки велику структуру, що половина, а то й 60% коштів витрачається на зарплати», – зауважив Папа Франциск, наголошуючи, що так не повинно бути.

Схожі новини:

Поширити новину: