У Ватикані видали новий документ про католицькі школи

Конгрегація Католицької освіти оприлюднила інструкцію, присвячену ідентичності католицьких шкіл у контексті культури діалогу.

Про це пише Vatican News.

Виховувати – це захоплення, яке завжди поновлюється. Ця думка є відправною точкою інструкції Конгрегації Католицької освіти «Ідентичність католицької школи задля культури діалогу», яку оприлюднено у вівторок, 29 березня 2022 року. Документ приготований з огляду на «необхідність чіткішого усвідомлення та зміцнення католицької ідентичності освітніх інституцій Церкви в усьому світі» та необхідність запобігати «конфліктам і поділам у суттєвому секторі, яким є освіта».

У трьох частинах документ аналізує євангелізаційну місію Церкви як матері та учительки, зупиняється на різних суб’єктах світу шкільництва та досліджує деякі критичні моменти в контексті глобалізованого і багатокультурного сучасного світу. Провідною ідеєю, що об’єднує всі частини, є Глобальний освітньо-виховний пакт, започаткований Папою Франциском. Згідно з інструкцією, турбота про виховання повинна об’єднувати всі суб’єкти суспільного життя – сім’ю, школу, асоціації та громадські організації, Церкви та релігійні спільноти, представників влади.

Інструкція звертає увагу на потребу співпраці у вишколі вихователів і вчителів, які повинні передавати не тільки знання, але творити спільноту діалогу, в, якій панує пошана до різних думок, дух братерства та здійснюється справжній прогрес. Важливим виміром виховання є формування почуттів і статевої сфери, щоб вони були зверненні на дарування себе, а не на використовування інших.

Документ трактує такі теми, як загальне право на освіту, свобода сумління батьків, які можуть обирати виховні моделі для дітей, обов’язки Церкви в цій сфері. Перераховано критерії та окреслено відповідальність і завдання єпископів, керівників шкіл, вчителів і вихователів. Розглядаються також розбіжності в трактуванні визначення «католицька» в стосунку до школи, застерігаючи від редуктивного чи надто широкого підходу, заохочуючи наслідувати модель «Церкви, що виходить назовні».

Інструкція підкреслює, що католицькі школи становлять важливий внесок «у євангелізацію культури, також і в країнах і містах, де несприятлива ситуація спонукає до застосування креативності, шукаючи відповідних шляхів», оскільки, як підкреслює Папа Франциск, «виховувати означає давати теперішньому надію».

Схожі новини:

Поширити новину: