Антикризовий штаб Львівської архідієцезії звітує про свою діяльність за два тижня

Триває 17 день війни. Антикризовий штаб Львівської архідієцезії продовжує працювати у посиленому режимі, намагаючись якомога ефективніше надавати допомогу людям, що постраждали від воєнних дій. Ця допомога скерована і до біженців, які прибувають до Західної України, і до тих, хто залишається у зоні ведення активних бойових дій, і до лікарень вздовж теперішньої лінії фронту, які приймають поранених, а також це допомога жінкам і дітям у перетині кордону.

Про це повідомляє Львівська архідієцезія.


Головний координатор Антикризового штабу, єпископ-помічник Львівської архідієцезії Єдвард Кава розповідає про те, як станом на сьогодні виглядає прийом та розподіл гуманітарної допомоги, яка прибуває в основному з Польщі, але також і з інших країн Європи:

-Хочемо подякувати Польщі та полякам за допомогу, яку вони нам надають від самого початку війни, від 24 лютого 2022 року. Завдяки цьому ми можемо допомагати іншим.

Станом на сьогодні, ми маємо у Львові два складських приміщення, до котрих привозимо усю отриману гуманітарну допомогу. За останні дні це 50 великих вантажівок та 30 менших із ліками, продуктами харчування, одягом та іншими речами першої необхідності. У перші дні ми кинули всі сили на забезпечення осередків, які у нашій архідієцезії почали масово приймати біженців, а також парафіям, які опікувалися людьми у чергах на кордоні з Польщею. Зараз усі наші сили скеровані на людей, які залишилися під обстрілами на території Центральної та Східної України. Ми постійно тримаємо контакт з єпископами, які залишилися у своїх дієцезіях. Завдяки їхній присутності ми знаємо, що відбувається, знаємо чого потребують і намагаємося ці потреби забезпечити. Ситуація у багатьох місцях критична.

Антикризовий штаб Львівської 01

Очікуємо також на великий транспорт медикаментів, тому що тут, на Західній Україні, відкривається великий польовий шпиталь, ефективна робота якого дуже залежить від наявності засобів надання медичної допомоги.

Антикризовий штаб працює цілодобово – приймаючи та відправляючи вантажі. Щодня зі складів вирушає транспорт з гуманітарною допомогою у найближчі до гарячих точок пункти і звідти маленькими бусами чи автівками, а часом навіть пішки, люди на місцях доставляють адресну допомогу. За усім цим зусилля багатьох людей та організацій, які не покладаючи рук працюють по обидва боки кордону. Про це говорить о. прелат Ян Нікель, настоятель Львівської Митрополичої Базиліки, який активно діє у складі Антикризового комітету.

Антикризовий штаб Львівської 02

Дякуємо усім, хто допомагає нам приймати і транспортувати через кордон гуманітарну допомогу – це перш за все Фундація «Semper Fidelis” із осередком у Ланьцуті (Польща) та Caritas Перемишлської архідієцезії. Дякуємо також тим, хто допомагає нам із логістикою.

На сьогодні, завдяки зичливості українських перевізників, для нас працює вісім вантажівок, але розраховуємо також і на відвагу польських перевізників. Якщо їхні водії будуть заїжджати на територію України, поки у нас ще досить спокійно, то це суттєво полегшить і пришвидшить нашу роботу. Дякуємо послам польського Сейму п. Казимиру Голоюху, п. Тадеушу Хшану, п. Марку Капіносу – вони дуже допомагають скоротити час проходження кордону, а дуже важливо за таких обставин. Прийняти і перевантажити від 5 до 10 вантажівок щодня це означає оперативно надати допомогу усім, чиє життя у небезпеці.

Багато людей працює також на наших складах. Одним займаються працівники Місії Карітас Спес Львівської архідієцезії, а іншим – о. Рафал Зборовський разом із Лицарями Колумба. Дуже допомагають волонтери з різних парафій. Піклуються про них парафіяни з парафії Божого Милосердя, довозячи обіди. Робота триває вдень і вночі.

Отець Роман Брода, вікарій катедри, у Антикризовому штабі відповідає за допомогу біженцям – жінкам і дітям, які хочуть перетнути кордон. Отець Олександр Кусий, разом із командою людей, приймає запити про потреби від архідієцезіяльних осередків, що приймають біженців.

Дякуємо усім за цю титанічну працю. За допомогу. Підтримку. Нехай Господь вам усім винагородить!

Цими днями Львів перетнув позначку у 200 тисяч біженців, станом на сьогодні 440 установ освіти облаштовані під прихистки для тимчасово переміщених осіб, 89 релігійних організацій надали свої приміщення та допомогу. Деякі львівські магазини одягу вдягають біженців безкоштовно, майже всі кав’ярні та ресторани дають безкоштовну каву та обіди бійцям тероборони, поліцейським та військовим, а також возять гарячу їжу на головний вокзал. Львівський Палац Мистецтв став центральним пунктом надання допомоги та інформації для всіх хто хоче допомогти і для тих, кому потрібна допомога. Районні адміністрації у місті стали пунктами прийому допомоги від населення, працівники займаються розселенням біженців, виконуючи паралельно свої професійні обов’язки. Сотні львів’ян прихистили у своїх домівках тих, кому немає куди повертатися.

Схожі новини:

Поширити новину: