Кардинал Паролін: «Необхідно негайно припинити воєнні дії, бо трагічні наслідки атак ми вже всі бачили»

Уникати будь-яких ескалацій воєнних дій, припинити бомбардування і розпочати переговори закликав кардинал П’єтро Паролін. Найближчий співпрацівник Святішого Отця запевнив, що Апостольський Престол «готовий сприяти у переговорах між Росією та Україною».

Державний секретар Ватикану сказав це в інтерв’ю для чотирьох італійських газет (Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa та Il Messaggero), пише Credo.

Кардинал Паролін ствердив, що розширення українського конфлікту на решту Європи було би «гігантською катастрофою» і сказав: «Я про це навіть думати не можу. Це була би катастрофа гігантських розмірів, хоча, на жаль, це не та можливість, яку можна повністю виключити. Останніми днями я зіткнувся з висловлюваннями, які наводять події, що передували ІІ Світовій війні та провокували її. Такі посилання викликають дрож».

Державний секретар Апостольського Престолу закликав уникати посилення напруженості, припинити бої та розпочати перемовини. Він висловив побоювання, що справа може дійти до повернення «нової Холодної війни з двома протиставними блоками. Це суперечить культурі братерства, яку Папа Франциск промує як єдиний шлях до збудування справедливого, солідарного і мирного світу», — сказав він.

Щодо можливостей переговорів та можливої участі в них Апостольського Престолу кардинал Паролін сказав: «Хоча сталося те, чого ми боялися і сподівалися, що воно не станеться, — війна, яку Росія розпочала проти України, — я переконаний, що завжди є місце для переговорів. Ніколи не буває запізно! Тому що єдиним розсудливим і конструктивним способом розв’язання відмінностей є діалог, як невтомно повторює Папа Франциск. Апостольський Престол, який останніми роками постійно, акуратно і з великою увагою слідкує за подіями в Україні, пропонуючи свою готовність для полегшення діалогу з Росією, завжди готовий допомогти сторонам заново розпочати цей шлях».

Ватиканський держсекретар нагадав, що минулої п’ятниці Папа Франциск особисто стукав у двері дипломатичного представництва Російської Федерації, розташованого по вулиці Згоди: «Я користуюся нагодою, — сказав кардинал Паролін, — поновити гаряче запрошення, яке Святіший Отець скерував під час візиту до посольства Росії при Апостольському Престолі, припинити бої та повернутися до переговорів». Передусім необхідно негайно припинити воєнні дії, бо трагічні наслідки атак ми вже всі бачили. Прагну нагадати слова Пія ХІІ, сказані 24 серпня 1939 р., за кілька днів перед вибухом ІІ Світової війни: “Нехай люди почнуть домовлятися одні з одними. Нехай поновлять перемовини. Провадячи переговори з доброю волею і з пошаною до прав другої сторони, вони переконаються, що щирі та справжні переговори ніколи не позбавлені почесного успіху”».

Також Державний секретар говорив про суперечки між Церквами. «В історії Церкви, на жаль, ніколи не бракувало містечкових інтересів, які призвели до багатьох болісних поділів, про що свідчив ще св. Павло на початках християнства, який водночас закликав їх долати. Тому ми бачимо оптимістичні знаки в закликах предстоятелів Православних Церков, які виражають готовність відкласти пам’ять про взаємні рани і працювати на благо миру». З другого боку, Церкви «згідні у вираженні серйозної занепокоєності ситуацією та у підтвердженні, що понад усіма іншими резонами цінності миру та людського життя є тим, що насправді важливе для Церков, які можуть відіграти основоположну роль у тому, щоб запобігти подальшому погіршенню ситуації».

На завершення, повертаючись до теми «українського конфлікту», кардинал Паролін сказав: «Укотре ми бачимо, що спілкування і взаємне слухання — доконечні, щоби повністю пізнати і зрозуміти рації інших. Коли люди перестають спілкуватися і щиро одні одних вислуховувати, вони дивляться одні на одних із підозрою і зрештою обмінюються вже тільки взаємними обвинуваченнями. Розвиток подій останніми місяцями тільки поглибив цю взаємну глухоту, провадячи її до відкритого конфлікту. Вимоги кожної країни та їхня обґрунтованість мусять бути предметом спільних роздумів, у ширшому контексті, а насамперед з урахуванням вибору громадян та з ушануванням міжнародного законодавства. Історія повна прикладів, які підтверджують, що це можливе», — сказав Державний секретар Апостольського Престолу.

Схожі новини:

Поширити новину: