Святкування 50-ліття катедрального хору святого Йоана Павла ІІ у Львові

Про це повідомляє Львівська архідієцезія

Хор був заснований у 1971 році п. Броніславом Пацаном, котрий у тому часі був помічником тодішнього органіста Юзефа Новаковського. Пан Броніслав Пацан зібрав під склепінням катедри своїх обдарованих музично друзів та знайомих, підібрав репертуар і так почалася історія, що триває ось уже 50 років. За цей час у хорі вже почали співати не тільки діти, але й онуки перших хористів, зокрема і самого засновника.

Святу Месу з нагоди Ювілею очолив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава у співслужінні з настоятелем Митрополичої Базиліки отцем пралатом Яном Нікелем та священниками, які свого часу служили у Львівській Катедрі, а тепер прибули на спільну молитву, аби розділити радість святкування та подякувати Богові за роки існування хору.

Проповідь виголосив отець канонік Марцін Станішевскі з Торунської дієцезії, багаторічний приятель та шанувальник хору св. Йоана Павла ІІ: Вибір пісень, якість виконання – усе має вплив на те, як віряни переживають участь у Святій Месі. Музика та літургійний спів повинні нас освячувати та переносити ближче до неба і саме це відбувається, коли співає хор кафедрального собору.

Він почав своє існування у дуже складні часи – в часи тоталітаризму та відкритої боротьби з Церквою і всім, що стосувалося Бога. Коли я вперше відвідав львівську Катедру, а це було понад 20 років тому, перше, що я почув це рекрасне виконання гімну «Прекрасна Зоре міста Львова». Мені виступили сльози на очах, але це не були емоції – це було таке духовне піднесення, яке наблизило мене до місця, де Внебовзята приймає честь і славу, як Цариця Неба і Землі.

Тож сьогодні ми дякуємо Богові за те, що ось уже 50 років можемо за посередництвом катедрального хору переживати у такий особливий спосіб Святу Месу. Я впевнений, що хор св. Йоана Павла ІІ можна назвати піонером відродження традицій літургічного співу на цих землях. (…) Нехай Христос благословляє йому й надалі.

Після Святої Меси відбувся короткий концерт хору. А великий Ювілейний виступ хору у супроводі оркестру відбувся напередодні, у приміщенні Митрополичої Курії РКЦ. На концерті були присутні архієпископ Мечислав Мокшицький, Генеральний Консул РП у Львові Еліза Дзвонкєвіч, а також численні шанувальники та друзі хору.

Віта Якубовська

Схожі новини:

Поширити новину: