Святіший Отець: Святий Дух нагадує нам про найважливіше, про те, що ми – Божі діти

Думками про те, як Святий Дух діє в нашому житті як Утішитель і як Адвокат Папа Франциск ділився з учасниками недільної молитви.

Про це пише Vatican News.

«Я попрошу Отця, і дасть вам іншого Утішителя, щоби з вами був навіки», – сказав Ісус учням, прощаючись із ними перед страстями. На цій обіцянці Папа Франциск зосередив свої роздуми, якими поділився опівдні, 14 травня 2023 р., перед проказуванням молитви «Царице Неба». Промовляючи з вікна Апостольського палацу у Ватикані до туристів і молільників, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він зауважив, що слово, використане в Євангелії, яке Ісус використовує на означення Святого Духа, – «Параклет», – має два значення: утішитель і адвокат. Це означає, що «Святий Дух не залишає нас наодинці, перебуває близько, немов адвокат, що допомагає обвинуваченому, перебуваючи поруч». Тож Святіший Отець зупинився на цих двох аспектах: близькість і допомога проти обвинувача.

Справжній і вірний друг

Щодо близькості, то Наступник святого Петра зауважив, що Святий Дух хоче перебувати з нами, Він не є «принагідним гостем, що приходить з візитом ввічливості», Він – «життєвий товариш», що є «терпеливим, коли ми падаємо». «Ба більше, коли ми переживаємо випробування, то Святий Дух утішає нас, приносячи Божі прощення та силу. І коли ставить нас перед обличчям наших помилок і виправляє нас, то робить це ввічливо: в Його голосі, що промовляє до серця, завжди присутній тембр ніжності й тепло любові», – сказав Папа, зазначаючи, що Святий Дух є вимогливим, бо є «справжнім і вірним другом», який нічого не приховує та підказує, «що потрібно змінити та як зростати».

Надійний заступник

Другим аспектом, про який говорив Святіший Отець, є те, що Святий Дух є «нашим адвокатом», Який захищає нас перед обвинувачами, у першу чергу – перед нами самими, «коли ми себе не любимо і не прощаємо собі», перед світом, «який відкидає мов непотріб те, що не відповідає його схемам», і перед дияволом, який «робить все для того, щоби ми почувалися бездарними і нещасними». Святий Дух підказує нам, що ми повинні говорити. Як? Нагадуючи все те, що сказав Ісус. «Він пригадує нам слова Євангелія, й таким чином дає нам змогу відповісти дияволу-обвинувачу не нашими, а Господніми словами», – сказав Папа, підкреслюючи, що коли ми призиваємо Святого Духа, то «вчимося приймати і пам’ятати найважливішу життєву дійсність», яка захищає нас від обвинувачень зла, тобто те, що «ми – улюблені Божі діти».

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив запитувати себе, як часто молимося до Святого Духа. Чи прислухаємося до Його голосу, як і тоді, коли Він підбадьорює нас, так і тоді, коли виправляє? І чи відповідаємо словами Ісуса на обвинувачення лукавого? «Нехай же Пресвята Марія зробить нас слухняними до голосу Святого Духа й чутливими до Його присутності», – сказав він.

Схожі новини:

Поширити новину: