Єпископ Кривицький: завдання Церкви – не дати людям потонути у війні

З одного боку, Київсько-Житомирський ординарій дуже вдячний, що «церковні сили з усього світу об’єдналися, щоб допомогти Україні». З іншого боку, єпископ Віталій Кривицький SDB, який дав інтерв’ю для Vatican News, зазначає, що ця допомога буде довгостроковим завданням.

У часі розмови він зауважив, що люди України стикаються з величезними проблемами, вирішення яких триватиме впродовж багатьох років.

«Вважаю, що сьогодні першочергове завдання Церкви – не дати людям потонути у війні. Йдеться про те, щоб люди не втратили основи, на яких вони будують все своє існування. Ми боремося зі злобою і ненавистю, які навалилися на нас ззовні, і ми робимо все для того, щоб вони не пустили коріння в наших серцях. У той самий час ми бачимо, що напруга між людьми та різними верствами нашого суспільства зростає. Багато людей втомилися від війни і їхня реакція не завжди адекватна. Але ми не маємо права дозволяти гніву керувати нашими серцями чи взаємній недовірі».

Посилення напруги в сім’ї

Єпископ української столиці вказує на кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні. За його словами, їм потрібна елементарна матеріальна підтримка, оскільки державних субвенцій недостатньо для людей, які втратили все своє майно. Крім того, вони також «потребують доброго прийому на людському та соціальному рівні, щоб справді інтегруватися» на новому місці проживання, сказав єпископ. Він додав, що вся спільнота стикається з «дуже серйозними викликами».

«Ми також бачимо, що в наших сім’ях зростає напруга. Дуже часто це пов’язано з розділенням сімей, наприклад, коли чоловік залишається в Україні, а його дружина з дітьми виїжджає за кордон. За останній рік ці дві частини сім’ї живуть абсолютно різними життям. Наше завдання – зміцнити єдність між тими, кого колись об’єднав біля вівтаря шлюб, а тепер розділила війна. Звісно, ​​мова йде про виклики, з якими ми не впораємося у найближчі кілька років. Навіть якщо б війна закінчилася сьогодні, вона ще триватиме десятиліттями».

Звернення до ЗМІ

Щодо висвітлення війни з України єпископ має на увазі вагоме прохання. За його словами, звісно, ​​йдеться про те, щоб говорити правду – але водночас треба поважати біль людей. На щастя, «більшість медійників правильно виконують свою роботу», дипломатично каже Кривицький.

Схожі новини:

Поширити новину: