Папа: принципи пошани до людської гідності повинні стати загальною нормою

Зустрічаючись із членами Папської Комісії захисту неповнолітніх Папа Франциск поділився деякими думками про те, якою повинна бути праця з постраждалими від сексуального насильства та про необхідність високих стандартів запобігання в усій Церкві.

Про це пише Vatican News.

«Нездатність діяти правильно, щоби зупинити це лихо та прийти з допомогою його жертвам, спотворила наше свідчення Божої любові», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 5 травня 2023 року, учасників Пленарної асамблеї Папської Комісії захисту неповнолітніх, яка після реформи Римської Курії діє при Дикастерії віровчення. Він підкреслив, що «сексуальні зловживання щодо неповнолітніх, скоєні представниками духовенства, та неправильне вирішування цих справ церковними лідерами були серед найбільших викликів для Церкви нашого часу».

За словами Святішого Отця, «той факт, що ми не зробили те, що повинні були зробити, особливо як лідери Церкви», стало причиною згіршення для багатьох, однак, протягом останніх років зростає усвідомлення цієї проблеми, а згадана комісія, є «зерном, посіяним приблизно десять років тому, коли Рада Кардиналів рекомендувала створити цей орган», і воно «проростає і приносить плоди». В цьому світлі Єпископ Риму поділився думками про три принципи, що є частиною «духовності надолуження».

Бог спроможний відродити надію

Перше, на що звернув увагу Папа, є те, що «там, де життя було поранене, ми покликані пам’ятати про творчу силу Бога виводити надію з відчаю та життя зі смерті». «Жахливе почуття втрати», яке переживають чимало постраждалих, може здаватися непосильним, але «Господь, Який у кожному часі творить нові речі, може влити життя в сухі кості». «Тому, навіть якщо попереду важкий і тернистий шлях, заохочую вас не зупинятися, продовжувати простягати руку допомоги, старатися вливати довіру в тих, кого зустрічаєте, хто поділяє з вами цю спільну справу», – заохотив Святіший Отець членів комісії.

Далекосяжні наслідки

Далі Папа звернув увагу на те, що «сексуальне насильство завдало рани розбиття в нашому світі, а не лише в Церкві». Багато жертв до сьогодні відчувають наслідки насильства, пережитого багато років тому. Ці наслідки можуть проявитися в стосунках подружньої пари, між батьками й дітьми, між братами й сестрами, між друзями і колегами, бо «підступна природа зловживання принижує людей і розділяє їх у їхніх серцях і між собою». «Але наше життя не призначене на те, щоби бути роздробленим. Те, що було розбите, не повинно залишатися фрагментованим», – наголосив Святіший Отець, закликавши «робити конкретний внесок у поєднання фрагментів, з надією на те, що розламане зможе зростися».

В усьому контексті Святіший Отець розповів про одну зі своїх зустрічей з постраждалими. Насильство було скоєне пів століття тому, й уже літні люди прагнули «прожити в мирі останні роки життя». Мир для них означало «відновити стосунки з Церквою, яка скривдила їх», і це вимагало відповідей на запитання, які вони носили в собі. «Вони хотіли бути вислуханими, щоб їм повірили, щоби хтось допоміг їм зрозуміти», – зазначив Наступник святого Петра, вказуючи на те, що такою є «дорога надолуження та відкуплення».

Наслідувати Бога в делікатності

Третє, на що звернув увагу Папа в праці комісії, є «розвивати пошану і тактовність», якими в Свої діях щодо нас відзначається Господь Бог. Йдеться про те, щоби бути «тактовними в своїй діяльності, носячи тягарі одні одних, без нарікання, але з думкою про те, що цей момент надолуження за шкоду, завдану Церкві, поступиться місцем іншому моментові історії спасіння». «Сьогодні настав час надолужити за шкоду, завдану поколінням, які нас випередили і тим, хто досі страждає. Ця великодня пора – це знак того, що для нас готується новий час, нова весна, плідна завдяки праці та сльозам, розділеними з тими, хто страждав», – мовив Святіший Отець.

Норма для всіх

Глава Католицької Церкви відзначив роль комісії в тому, щоби залучати свої компетенції та вміння у те, щоби вилікувати жахливу рану Церкви, служачи також місцевим Церквам. «Від повсякденного життя дієцезій на парафіях і в семінарії, до формування катехитів, учителів та інших душпастирських співробітників, важливість захисту неповнолітніх і безпорадних повинна бути правилом для всіх; і в цьому сенсі, в чернечому й апостольському житті, новичка у клявзурі повинна дотримуватися таких самих стандартів служіння, як і похилий віком брат, що все життя навчав молодь», – наголосив Папа, підкреслюючи, що «принципи пошани до гідності всіх, доброї поведінки та здорового стилю життя повинна стати загальним правилом, незалежно від культури чи суспільно-економічного становища людей».

У цьому контексті Святіший Отець подякував за програми, розроблені комісією, щоб допомагати долати нерівність у Церкві на різних континентах в тому, що стосується запобігання злочинам і підтримки постраждалих. «Несправедливо, – сказав він, – коли більш благополучні терени планети можуть розраховувати на добре організовані та фінансовані програми захисту, що шанують постраждалих і їхні родини, а ті, хто живе в інших частинах світу, страждають мовчки».

Схожі новини:

Поширити новину: