Архієпископ Ґаллаґер: будь-яка агресивна війна абсолютно неприйнятна

Виступаючи під час заходу, організованого турецьким й українським посольствами при Святому Престолу, архієпископ Ґаллаґер, Секретар у справах стосунків з державами і міжнародними організаціями, наголосив на гуманітарних аспектах цього питання і на необхідності докладати зусилля в те, щоби дипломатія була результативною.

Про це пише Vatican News.

Подібно до того, як нестача необхідного для прожиття часто викликає соціальне напруження, через що справедливим є ствердитися що «немає миру без хліба», так само й нестача порядку та стабільності часто має прямий вплив на добробут народів, тому однаково правдивим є ствердження, що «немає хліба без миру». Про це говорив архієпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар Святого Престолу у справах стосунків з державами і міжнародними організаціями, виступаючи під час панельної дискусії «Panem et pax» (Хліб і мир), яку організували Посольства Туреччини та України при Святому Престолі. Захід, що відбувся 4 травня 2023 року, був присвячений обмінові думками щодо чорноморської зернової ініціативи.

Неприйнятність агресивної війни

У своєму виступі архієпископ Ґаллаґер зазначив, що війна, розв’язана Росією проти України, «потрясла світ так, як цього вже давно не траплялося, своїми політичними, військовими, економічними, соціальними, гуманітарними й навіть релігійними наслідками». Він підкреслив, що «будь-яка агресія є абсолютно неприйнятною, незважаючи на аргументи, що вживалися для її розв’язання, ані на цілі, оголошені чи неоголошені, які наміряються досягти». «Окрім того, що вона неприйнятна в своїх мотивах, війна ще більше невиправдана через трагічні наслідки», – сказав Секретар Святого Престолу у справах стосунків з державами, зауваживши, що підтвердженням цього є сумний підсумок численних загиблих, поранених, пропалих безвісті, біженців і внутрішньо переміщених осіб, як також знищення цивільної інфраструктури й будинків.

Глобальні наслідки

Серед наслідків цієї війни очільник ватиканської дипломатії виокремив «не менш важкий», яким є «продовольча криза, пов’язана з блокадою українських портів». Він нагадав, що Україна – один з головних постачальників зернових у світі, тому блокада портів вплинула на життя мільйонів людей. Тож ініціатива про створення так званого «зернового коридору», що вимагала неабияких зусиль на шляху до підписання угод і для їхнього виконання, «не лише заслуговує на похвалу, але й повинна бути підтримана», захищаючи від можливих маніпуляцій і зловживань. Архиєпископ Ґаллаґер наголосив на тому, що ініціатива не обмежилася лише запобіганням втраті вже зібраних і тих, які мають бути зібрані зернових, але спрямована на те, щоби «стабілізувати ринок і гарантувати їжу багатьом убогим планети, запобігаючи ризикові голоду».

Не використовувати їжу як зброю

Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами процитував слова Папи Франциска, сказані 1 червня минулого року, закликаючи «не використовувати зерно, базовий продовольчий продукт, як зброю на війні». «Цей заклик, – сказав він, – досі актуальний, і його слід сприймати не тільки у вузькому значенні, проти можливого використання експорту зернових як шантажу, але й у широкому – проти будь-якої можливої форми використання цієї угоди для цілей, які не є прямо чи опосередковано гуманітарними».

Свідчення про можливості дипломатії

Архієпископ Ґаллаґер також звернув увагу на те, що зернова ініціатива має позитивне значення не тільки як безпосередня відповідь на проблему продовольчої безпеки, але й тому, що свідчить про те, що «дипломатичні зусилля варто докладати і що вони можуть приносити плоди». Про це також говорив Папа Франциск після молитви «Ангел Господній» 7 серпня 2022 року, отримавши повідомлення про те, що з українських портів вирушили перші кораблі з зерном. За його словами, це свідчить про те, «що є можливим вести діалог і досягати конкретних результатів, які приносять користь усім». Тож назвавши цю подію «знаком надії», Святіший Отець тоді побажав, «щоби йдучи цією дорогою, вдалося зупинити бойові дії та досягти справедливого та тривалого миру».

«Через понад рік і два місяці від вторгнення в Україну, ситуація залишається невтішною: в той час, як наслідки та жахіття конфлікту стають дедалі трагічнішими, зусилля задля відновлення справедливого миру залишаються безплідними. Також і в такому контексті, однак, важливість зернової угоди є не менш актуальною для всіх дипломатичних зусиль. Якщо порозуміння, про яке ми говоримо, буде добре підтримуватися та здійснюватися, воно може послужити для відновлення атмосфери довіри, якої дуже бракує і яка може розвинутися в плідний діалог і щодо інших питань, навколо яких існує принципова згода, як от необхідність гарантувати ядерну безпеку та запобігти військовій ескалації такого характеру», – зазначив Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами і міжнародними організаціями.

Схожі новини:

Поширити новину: