Папа: великодушність любові сприяє прийняттю нового життя

Звертаючись через послання до учасників Міжнародного конгресу Всесвітньої організації овуляційного методу Білінґа, Папа Франциск виокремив, зокрема, зміст взаємної любові та бажання батьківства, до якого покликана людина.

Про це пише Vatican News.

Протягом 28-29 квітня 2023 р. триває Міжнародний конгрес Всесвітньої організації овуляційного методу Білінґа на тему «“Революція Біллінґа” 70 років потому: від знань про фертильність до персоналістичної медицини». З нагоди цієї події Святіший Отець написав послання учасникам конгресу, в якому він висловив глибоку вдячність за цю ініціативу, яка привертає увагу до краси та цінності людської сексуальності, підкреслюючи кілька рис вчення Церкви у цій сфері.

Актуальність методу Біллінґса

На початку послання Папа Франциск пригадує лікаря Джона Білінґа та його дружину, які у другій половині двадцятого століття, коли поширювалася «культура контрацепції», розгорнули наукові дослідження, запропонувавши цінний засіб для відповідального керування вибором щодо народження потомства. Йдеться про його метод розпізнання плідних та неплідних циклів в організмі жінки. «Фактично, він запропонував і пропонує актуальні та фундаментальні спонуки та ідеї для роздумів, до яких варто повертатися та поглиблювати їх: наприклад, виховання щодо цінності тілесності, інтегроване та цілісне бачення людської сексуальності, турбота про плідність любові, навіть коли вона не є фертильною, культура прийняття життя та проблема демографічного колапсу», – зауважує Святіший Отець.

Єдність любовного єднання та продовження роду

У сучасному світі, де панує релятивістське та спрощене бачення людської сексуальності, необхідна серйозна освіта, щоб розглядати її у антропологічному та етичному ключі. «Зокрема, варто завжди пам’ятати про нерозривний зв’язок між об’єднуючим і плідним значенням подружнього акту (пор. Humanae vitae, 12). Перше виражає бажання подружжя бути одністю, одним життям; інше виражає спільне бажання народжувати життя, яке зберігається навіть у періоди безпліддя та старості. Коли ці два значення свідомо підтверджуються, у серцях подружжя народжується і зміцнюється великодушність любові, яка налаштовує їх прийняти нове життя. Коли цього не вистачає, досвід сексуальності збіднюється, зводиться до відчуттів, які незабаром стають зосередженими на собі, втрачають свій людський вимір і відповідальність. Трагедія насильства між сексуальними “партнерами” – я маю на увазі лихо феміциду – знаходить тут одну з головних причин», – зазначає Папа Франциск. Він додає, що після так званої сексуальної революції, яка зламала табу, виникає потреба в новій революції ментальності: відкрити красу людської сексуальності, навчитися поважати цінність тіла та народження життя з огляду на автентичний досвід родинної любові.

Наукові методи для сприяння народження

Святіший Отець пише, що актуальність методу Білінґа стосується також зв’язку сексуальності із породженням життя. «Метод Білінґа, разом із іншими подібними до нього, є одним із найдоцільніших способів відповідально реалізувати бажання бути батьками. Сьогодні ідеологічне та практичне відокремлення статевих стосунків від їх генеративного потенціалу призвело до пошуку альтернативних шляхів мати дитину, які вже не проходять через подружні стосунки, а використовують штучні процеси. Однак, якщо добрим є допомагати та підтримувати законне бажання народжувати за допомогою найпередовіших наукових знань і технологій, які лікують і посилюють плідність, то не є таким створювати ембріони в пробірці, а потім убивати їх, торгувати гаметами та вдаватися до практики сурогатного материнства», – наголошує Папа Франциск.

За його словами, глибше знання процесів зародження життя, використовуючи сучасні наукові надбання, може допомогти багатьом парам зробити більш усвідомлений і етичний вибір, більш шанобливий до людини та її цінності. Тому католицькі університети можуть у цьому завданні зробили вагомий внесок. «Зрештою, наукова перспектива цього Міжнародного конгресу показує, наскільки важливо звернути увагу на особливість кожної пари та кожної людини, особливо жінок. Горизонт персоналістичної медицини нагадує нам, що кожна людина є унікальною та неповторною, і що, перш ніж лікувати дисфункції та хвороби, їй потрібно допомогти найкращим чином виразити свій потенціал, зважаючи на те благополуччя, яке найперше є результатом гармонії життя», – підкреслює у посланні Святіший Отець.

Душпастирський аспект людської сексуальності

На думку Папи, сприяння знанням про плідність і природні методи планування сім’ї має також велике душпастирське значення, оскільки допомагає парам краще усвідомлювати своє подружнє покликання та свідчити про євангельські цінності людської сексуальності. «Здійснюйте із пристрасністю та великодушністю це дорогоцінне служіння церковній спільноті та всім тим, хто хоче плекати людські цінності сексуальності. Ми повинні завжди усвідомлювати, що в цій сфері життя Боже благословення сяє особливим блиском (пор. Бут. 1,26-30) і що навіть у цій сфері ми покликані прославляти Бога, як закликає святий Павло» (пор. 1 Кор. 6,20), – пише Святіший Отець учасникам міжнародного конгресу.

Схожі новини:

Поширити новину: