Чування у Бердичеві у намірі покликань: відкритися на Христа, щоб нести мир

Вночі з 28 на 29 квітня у Всеукраїнському санктуарії Бердичівської Матері Божої відбулося нічне чування у намірі покликань. Темою цьогорічної зустрічі, котру у кармелітському храмі провадила францисканська родина, стали слова «Покликані нести мир».

Починаючи ніч чування, хранитель санктуарію о. Віталій Козак OCD зазначив, що важливо попри війну бути людиною, яка несе мир. «Сьогодні ми приїхали на цю ніч, щоби пробувати стати тими людьми, які незважаючи на обставини несуть мир. Адже набагато легше нести злість, неприязнь, важче нести мир. Це можливо лише тоді, коли в наших серцях своє місце знайде Господь. Важливо відкритись на цей мир та на Воскреслого Христа», – сказав отець кармеліт.

На сповнену молитвою ніч з’їхалася молодь з різних куточків України: Одеса, Бердичів, Шепетівка, Київ, Сидорів, Житомир, Гвоздава, Шаргород, Мурафа, Ворзель, Кам’янець-Подільський, Коростишів, Любар, смт Чернівці, Красилів, Мукачево, Коростень, Першотравенськ, Полонне, Чуднів, Козятин, Звягель, Хмельницький. Всього 180 осіб.

Від початку і до завершення чування невтомно прикрашав хор прослави з Мурафи.

Серед багатьох францисканців, які провадили різні пункти нічної програми, також був присутній о. Даниїл Ботвіна OFM, міністр провінції св. Архангела Михаїла Ордену Братів Менших.

Першу конференцію виголосив о. Бернард Петров OFM. Він розповів про мир у духовності св. Франциска. Це не лише відсутність війни, а глибокий спокій і згода, згуртованість між людьми. Священник пригадав досвід початку повномасштабної війни.

 «Дорога молодь, чому б нам не подивитись на обставини нашого життя через призму молитви Отче наш», – звернувся до присутніх францисканець. Цитуючи слова «нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі», священник поділився роздумами про Божу волю та покликання. А також про місію миротворця: зло назвати злом, не боятися впустити у своє серце біль, мати серце для ближніх, берегти своє серце від гніву. Наголосив на тому, що війна змінила наше життя, показала, наскільки можемо обійтися без певних речей.

Після цього була адорація Пресвятих Дарів та час на сповідь.

«Як поєднати несення миру з покаянням, яке є невід’ємною частиною християнського життя?» – цим питанням розпочалася друга конференція, яку провів о. Владислав Чорноус OFM. Він скерував думку присутніх до роздумів про нав’язуваний світом мир та цілком інакший, добровільний мир, який дає тільки Христос. Проповідник вказав на різне бачення та людське ставлення до покаяння, Сповіді. Цитуючи Катехизм католицької віри та Євангеліє, отець наголосив на важливості пасхальної радості, з якою маємо входити у Великдень. «Не бійтеся відкритися на Христа, не бійтеся Йому довіритися! Нехай Він у вас діє!» – підсумував францисканець.

Свята Меса опівночі стала кульмінацією ночі чування і була звершена у намірах покликань до особливого служіння Богу. Очолив Євхаристію та виголосив порповідь ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький SDB. Разом із молоддю він роздумував над місією священника та богопосвячених осіб. Зазначив, що є небезпека мати внутрішнє переконання, що я не достойний цього покликання, що це частка лише певної еліти. Застеріг від того, щоби бути як всі, як сіра маса.

Проповідник навів приклад Савла з першого читання. У певний момент Бог кардинально змінює життя людей. Так було зі св. Августином та іншими святими. Єпископ подякував молоді за прибуття на ніч чування. «Цей час перебування тут є часом особливої молитви, певного крику перед Господом: Господи, скажи мені, дай мені почути Твій голос. Чому Ти мене сьогодні привів до цього Дамаску? … Я хотів би сьогодні, щоб ми знайшли відповідь чи через 50 років будуть люди, які будуть уділяти хліб і вино, які стали Тілом і Кров’ю Господа?» – зазначив єпископ. Він пригадав свій досвід, коли мав дати відповідь чи погоджується бути єпископом чи ні. Це був час роздумів та вагань. Єпископ Кривицький заохотив до молитви за священників та богопосвячених осіб.

Після Святої Меси була перерва на почастунок.

Сестри Францисканки Слуги Христа представили свою діяльність та служіння. Молодь мала змогу через різноманітні вправи та завдання відчути себе в шкірі слабкозорих. Радість Великодня особливим чином віддзеркалюється у молебні Дороги Світла. Роздуми до стоянь Дороги підготував о. Владислав Чорноус OFM. Пасхал, свічки, картини, що пригадують різноманітні зустрічі з Воскреслим, спонукали увійти у глибину таємниці Воскресіння.

Заключними пунктами ночі чування стали інтеграція – для всіх охочих були танці, а від 5 години ранку – прослава. Завершення відбулося о 6 годині ранку 29 квітня молитвою про покликання.

Завдяки Католицькому Телебаченню Віковічного Слова EWTN Україна охочі могли долучитися до чування завдяки прямій трансляції через фейсбук та ютуб впродовж усієї програми, світлини з якої можна проглянути за цим посиланням.

Схожі новини:

Поширити новину: