Святіший Отець: миряни та душпастирі співвідповідальні за місію Церкви

Зустрічаючись із учасниками міжнародної конференції для голів та представників комісій єпископських конференцій у справах мирян, Святіший Отець наголосив на подоланні поділів між духовенством та мирянами, які є співвідповідальними за євангелізацію.

Про це пише Vatican News.

18 лютого 2023 року Папа Франциск зустрівся з головами та представниками комісій єпископських конференцій у справах мирян, які брали участь у Міжнародній конференції на тему «Пастирі та миряни, покликані ступати вперед разом», яку організувала Дикастерія у справах мирян, сім’ї та життя. У своєму слові Святіший Отець закликав до впровадження цілісного бачення Церкви, у якій миряни залучені до різних сфер церковної діяльності, ступаючи в напрямку звіщення Євангелія.

Необхідність подолання паралельних шляхів

Відзначаючи синодальний вимір конференції, Папа Франциск зазначив, що шлях, який Бог показує Церкві, полягає в інтенсивнішому та конкретнішому житті сопричастя. «Він запрошує її подолати способи автономного діяння або паралельних шляхів, які ніколи не перетинаються: духовенство відокремлене від мирян, богопосвячені особи відокремлені від духовенства та вірних, інтелектуальна віра деяких еліт відокремлена від народної віри, Римська курія окремо від партикулярних Церков, єпископи відокремлені від священиків, молодь від старших, подружжя та сім’ї мало залучені в життя громад, харизматичні рухи відокремлені від парафій тощо. Зараз це найсерйозніша спокуса. Попереду ще довгий шлях, щоб Церква жила як тіло, як справжній народ, об’єднаний єдиною вірою в Христа Спасителя, оживлений тим самим освячуючим Духом і спрямований до тієї самої місії звіщення милосердної любові Бога Отця», – зазначив Святіший Отець. Покликаючись на вчення ІІ Ватиканського Собору, він нагадав, що Церква є святим вірним Божим людом.

Місія, яка здійснюється у спільності

Продовжуючи свої роздуми про синодальний вимір Церкви, Папа підкреслив, що синодальність народжується з місії та спрямована на місію. «Ми бачимо це в самому Ісусі, Який від початку оточив себе групою учнів, чоловіків і жінок, разом з якими переживав Своє публічне служіння. Але ніколи на самотньо. І коли він посилав Дванадцятьох звіщати Боже Царство, він посилав їх по двоє. Те саме ми бачимо у апостола Павла, який завжди євангелізував разом із співробітниками, а також з мирянами та подружніми парами. Не самотньо. Так було в моменти великої віднови та місіонерської ревності в історії Церкви: пастирі та миряни разом», – наголосив Святіший Отець. Миряни, які є співвідповідальними за євангелізацію, також потребують доброго формування з орієнтацією на її практичний аспект, щоб уникнути ідеології. «Апостолят мирян – це перш за все свідчення! Свідчення власного досвіду, історії, свідчення молитви, свідчення служіння потребуючим, близькості до бідних і самотніх людей, свідчення гостинності, особливо з боку родин. Саме так формуємося на місію: виходячи назустріч іншим», – сказав Папа Франциск.

Єдність, заснована на Христі

Святіший Отець наголосив на потребі відновлення т. зв. «цілісної еклезіології», як це було у перші століття Церкви. Йдеться про подолання соціологічного бачення, яке розрізняє соціальні класи у Церкві. «Наголос повинен бути зроблений на єдності, а не на розділенні, не на відмінності», – зауважив Папа, відзначаючи, що святий Полікарп, Юстин чи інші мученики перших століть не називали себе єпископом чи мирянином, а просто християнами. За його словами, першочерговим є той факт, що всі ми є учнями Христа; спільна приналежність до Христа робить усіх нас братами, а все інше є другорядним. Саме тому необхідне формування майбутніх душпастирів, яке охоплює щоденну співпрацю з мирянами, щоб «живе сопричастя стало для них природним способом діяльності, а не надзвичайним і випадковим фактом».

Залучення мирян до церковних сфер

Святіший Отець закликав до спільного ступання вперед у всіх сферах церковного життя, долаючи страхи та взаємну недовіру. «Мирян, а насамперед жінок, слід більше цінувати за їхні вміння та їхні людські та духовні дари для життя парафій та дієцезій. Вони можуть звіщати Євангелія своєю “повсякденною” мовою, залучаючись до різних форм проповіді. Вони можуть співпрацювати зі священиками у вихованні дітей і молоді, допомагати зарученим парам у підготовці до шлюбу та супроводжувати подружжя у подружньому та сімейному житті. З ними завжди слід радитися, коли готуються нові душпастирські ініціативи на кожному рівні, місцевому, національному та вселенському», – зазначив Папа. На завершення він вказав на бачення Церкви, де живе справжнє братерство, а всі її члени разом ступають вперед, щоб здійснювати євангелізацію.

Схожі новини:

Поширити новину: