Нікарагуа: 26 років ув’язнення для єпископа, що відмовився залишити країну

Ординарій Матаґальпи засуджений як «зрадник батьківщини». День перед тим з країни видворено понад 200 людей, між якими священники, семінаристи та опозиціонери.

Про це пише Vatican News.

Преосвященний Роландо Хоче Альварес Лаґос, Єпископ Матаґальпи та Апостольський Адміністратор Естелі в Нікарагуа, засуджений до 26 років тюремного ув’язнення. Вирок зачитав суддя апеляційного суду наступного дня після того, як ієрарх відмовився піднятися на борт літака разом з іншими 222 особами – священниками, семінаристами, політичними опозиціонерами чи простими критиками режиму, які були видворені з країни. Названий «зрадником батьківщини», 56-річний єпископ отримав тюремний строк до 2049 року.

Суд над єпископом, якого обвинувачено «в змові що несе загрозу національній цілісності та в поширенні фальшивих новин через інформаційні та комунікаційні технології зі шкодою державі та нікарагуанському суспільству», повинен був розпочатися 15 лютого, але вирок випередив судові дебати. Крім єпископа у в’язниці перебувають два священники Ґранадської дієцезії.

Інші п’ятеро священників, диякон і двоє семінаристів, звинувачені в «змові» та засуджені на 10 років тюремного ув’язнення, вже дісталися до США, разом з опозиціонерами. Апеляційний Суд Манаґуа оголосив їх «зрадниками батьківщини», позбавивши громадянських прав і нікарагуанського громадянства.

Преосвященний Альварес – перший єпископ, засуджений після того, як 2007 року повернувся до влади Президент Даніель Ортеґа. Він був затриманий у єпископській резиденції в Матаґальпі 19 серпня минулого року, разом зі священниками, семінаристами й мирянами, звинуваченими в «організації насильницької групи» з метою дестабілізації країни та атак проти конституційної влади. Згодом єпископ перебував під домашнім арештом у своєму приватному помешканні в Манаґуа, але тепер взятий під варту.

Схожі новини:

Поширити новину: