Єпископ Яноха під час ходи трьох царів: миру Україні!

«Нехай Зірка веде нас!» – під таким гаслом у понад 750 містах Польщі та світу вже в 15-й раз відбулася хода трьох царів, у якій взяла участь рекордна кількість учасників – близько 1,5 мільйона. Це найбільший вуличний вертеп у світі.

Головна хода відбулася у Варшаві. За даними організаторів, у ній взяло участь близько 80 тисяч осіб.

«Відкриття Бога в повсякденному та звичайному житті є більшим, ніж відкриття Америки; блаженний, хто може шукати і питати», – сказав єпископ-помічник Варшавської архідієцезії Міхал Яноха, під час виступу на варшавській ході.

Цей масовий захід також відзначив Святіший Отець після молитви «Ангел Господній» в урочистість Богоявлення: «Мої думки також з Процесією трьох царів, яка сьогодні проходить у багатьох містах і селах Польщі».

Єпископ Яноха також звернувся українською мовою до численних українських матерів із дітьми, які зібралися у Варшаві. «Бажаємо вам та вашій Батьківщині миру, сильнішого за війну. Бажаємо вам і вашій Батьківщині надії, сильнішої за смерть. Слава Україні», – сказав священнослужитель. Цього року у Варшаві колядували польською та українською мовами. У рамках частування роздавали українські святвечірні страви.

Президентське подружжя звернулося з привітанням до учасників ходи у Польщі та за кордоном. У спеціальному листі президент Дуда наголосив, що хода сприяє відродженню та популяризації традицій польських вертепів і колядок у XXI столітті, а отже зміцнює ідентичність і родинні зв’язки через сміливе проявлення християнської віри на вулицях і площах польських міст.

Цьогорічною новинкою стала можливість залишати листи, написані дітьми до Немовляти Ісуса у віфлеємській стайні. 2 лютого буде відслужена Меса в інтенціях з цих листів.

Хода трьох царів на даний момент є одним із найбільших вуличних вертепів у світі. У 2022 році в ній взяли участь близько 1,2 мільйона учасників у 668 містах Польщі та на 4 континентах. Барвисті процесії проходили вулицями, зокрема в Еквадорі, США, Руанді, Камеруні, Замбії та Чаді.

Схожі новини:

Поширити новину: