У Бахмуті від обстрілів постраждав костел

Свідок, що бачив костел на власні очі розповідає про серйозні пошкодення даху, дзвіниці та вітражів.

У суботу, 10 грудня, у соцмережі Тік-Ток з’явилось відео, зняте у костелі Матері Божої Святого Розарію та св. Йоана Павла ІІ. На ньому український боєць грає на фортепіано у храмі, який постраждав від обстрілів.

Про руйнування костелу розповідає свідок Євген Ткачов. Він бачив святиню на власні очі на початку грудня. Про це повідомило Вільне радіо.

Ситуацію з костелом прокоментував ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії, до якої належить святиня, єпископ Павло Гончарук.

«Така наша дійсність, така правда. Крім храму також зруйновані будинки інших людей, підприємства. Це черговий удар по нашій інфраструктурі, по наших родинах, по Церкві. Тож це нас ще більше мобілізує просити Бога про дар перемоги над цим злом, котре несе з собою країна, керівники якої давно зруйнували храм Святого Духа у своєму серці, відкинули Бога. Це є наслідок. Шкода, але ми туди не можемо доїхати, не можемо нічого зробити, бо дорога туди закрита. Чекаємо, що буде далі. Просимо про молитву».

Історична довідка: римо-католики Бахмуту (в основному – переселенці з Європи та західної частини Російської імперії) вже 1865 року придбали дерев’яний будинок, в якому облаштували молитовний дім (каплицю). До 1876-1877 років бахмутську парафію, чисельністю понад 1100 вірних, адміністрував о. Конрад Легович, якого замінив о. Валентин Шамотульський. У 1899-1903 роках адміністратор о. Болеслав Анджейкович обслуговував Бахмут та майже два десятки навколишніх населених пунктів, копалень і заводів, у тому числі Луганськ, Горлівку і Кадіївку. Завдяки його зусиллям у 1902-1903 роках у Бахмуті на кошти парафіян було збудовано сучасний мурований храм, який тоді отримав титул Успіння Пресвятої Діви Марії. Принаймні, у 1912-1917 роках місцеву парафію, що нараховувала до 3200 вірних, обслуговував о. Георгій Класс. До неї, окрім інших населених пунктів, належала Константинівка з мурованою 1910 року філіальною святинею. З приходом радянської влади костел закрили та використовували його не за культовим призначенням. 9 квітня 2005 року в Артемівську (від 1924 Бахмут перейменовано) відбулась офіційна передача Церкві будівлі колишнього католицького храму. Під час богослужіння єпископ Станіслав Падевський OFMCap освятив повернений у стані руїни костел під титулом Богородиці Цариці Святого Розарію. Нині продовжується ремонт святині (за матеріалами rkc.in.ua).

Фото, відео – Євген Ткачов

Схожі новини:

Поширити новину: