Святіший Отець про католицьку освіту: засіб для вираження Божого послання

Звертаючись до учасників Всесвітнього конгресу католицької освіти, Святіший Отець відзначивши її важливу роль у Церкві.

Про це пише Vatican News.

З нагоди Всесвітнього конгресу католицької освіти, який відбувається у французькому місті Марсель від 1 до 3 грудня 2022 року, Папа Франциск написав спеціального листа на ім’я Філіпа Рішара, Генерального секретаря Міжнародного бюро католицької освіти (OIEC), яке організовує даний захід. У своєму листі Святіший Отець наголошує на глобальному значенні католицької освіти, яка сприяє діалогу та зростанню.

Освіта – складова у завданні Церкви

Папа Франциск зазначає, що освіта для християн є формою участі у пророчому вимірі Церкви. «Тому, коли ми підходимо до освіти, ми не можемо думати про неї як про те, що є просто людським, зосереджуючись на програмах, кваліфікаціях, ресурсах, сферах засвоєння, оскільки християнське покликання вимагає від нас дати голос Слову, яке не є нашим, перевершує нас, є трансцендентним», – зауважує Святіший Отець. Він також наголошує на тому, що навчання в католицькій школі не може обмежуватись лише конфесійними питаннями, а повинно формувати людей у всій їхній повноті, будучи відкритим на всіх. «Школа в цілому має бути передбачена як життєвий урок, у якому різні елементи інтегровані в тісній взаємодії з іншими інстанціями, такими як сім’я та суспільство. У такий спосіб ідентичність наших шкіл зможе бути присутньою в повсякденному житті, у непомітному та життєвому, розпочинати діалог, бути словом, яке може кинути виклик людям віри та водночас будувати мости діалогу з невіруючими», – вказує Папа Франциск.

Перебувати у сопричасті з Богом

«Велике питання наступне: як ми можемо переконатися в тому, що католицька школа справді є такою, якою її вимагає бути Господь? Мені здається, що відповідь знаходиться у самому Ісусі», – пише Святіший Отець, вказуючи на кілька характеристик, які випливають з Євангелія. Першим виміром є те, що Його послання є одночасно актом любові та послуху, а тому Він посилає своїх учнів як членів Свого тіла, щоб вони передали Його послання, відповідно до свого покликання. «Отже, наша перша характеристика народжується із сопричастя. Наші лекції не є ізольованими, наші школи не розділені на частини. Кожен із нас і вся наша діяльність перебувають у сопричасті з Богом, Який посилає нас, разом із вселенською та місцевою Церквою, у спільному задумі, який перевершує нас, для служіння людству», – зазначає Папа.

Слідування за Христом, щоб зростати і сприяти зросту іншим

Другою характерною особливістю на сьогодні є те, що ми перебуваємо у дорозі, в русі. «Ісус завжди простує і закликає Своїх учнів робити те саме, і навіть наказує їм іти перед Ним. Закликає виходити назустріч, досягати краю землі. Тому католицька школа повинна враховувати в своїх ініціативах соціальні проблеми місцевого та універсального характеру, повинна вивчати і в цьому процесі пізнання вчити відкривати розум на нові ситуації і нові поняття, прямувати разом, не виключаючи нікого, встановлювати точки зустрічі й адаптувати мову, щоб вона могла привернути увагу тих, хто знаходиться далеко», – пише Папа Франциск, додаючи, що освіта не обмежується лише накопиченням знань, необхідно пересвідчитися, що ці знання дають мудрість для зростання.

Схожі новини:

Поширити новину: