Львів: 626 років римсько-католицької спільноти

Святкування 626-річчя заснування римсько-католицької спільноти у південній частині Львова і прилеглих місцевостях відбулося 19 листопада 2022 року у парафіяльному храмі св. Йоана Павла ІІ.

Спершу виступили учасники театру «Еммануїл» ім. Кароля Войтили, читаючи у музичному супроводі перекладену українською мовою поезію Кароля Войтили. На цю урочистість прибув віцеконсул Республіки Польщі у Львові Бартош Шольгіня, відповідальний за опіку над поляками. Трохи раніше він відвідав біженців у парафіяльному домі, серед яких є, зокрема, багатодітна сім’я з Харкова. Інша переселенка, 85-літня харків’янка, пам’ятає ще німецьку окупацію, і на її думку, сучасні жителі її рідного міста страждають тепер набагато більше. При парафії знайшло прихисток і молоде подружжя, яке приїхало у Львів на початку війни. Жінка, яка вже тоді була вагітна, народила тут дитину, що є символом життя, сильнішого за війну і смерть. У храмі консул доручив опіці вірних відновлені надгробки, зокрема продовження праці над могилою о. Ромуальда Стакєна.

Цього дня вперше пролунав гімн парафії «Куди ти йдеш і хто ти є в предивнім нашім світі? Ісус нам відповідь дає». Після цього учасники святкування поїхали на цвинтар, де були освячені відновлені могили. Від імені польського консульства покладено вінок.

Цього року були відновлені могили таких померлих: Antoni Filozof (†10.12.1936); Wawrzyniec Hermanowicz (†15.03.1936); Maria (†1926) i Leon (†1927) Czarnieccy, Róża Reczuch, Maria Pawlaczek (†1.02.1937), Rozalia Andrysik (†7.12.1934).

Проте вірні не зупиняються на досягнутому, а продовжують шукати старі могили і відновлювати їх.

Офіційна історія католицької парафії на території сучасних Сокільників сягає 8 листопада 1396 року. Саме тоді, за часів бл. Якова Стрепи, засновано парафію, до якої належали такі райони сучасного Львова: Кульпарків, Бондарівка, Козельники, Персенківка, а також села: Сокільники, Солонка, Раковець, Кугаїв, Вовків, Підтемне. У 2012 році засновано римсько-католицьку парафіяльну спільноту св. Йоана Павла ІІ, яка є спадкоємицею тієї давньої парафії, однак збирає вона тепер зовсім інших жителів південного Львова і прилеглих сіл. У 1945 році всі жителі цієї місцевості були змушені виїхати, а католицький храм, який збудував о. Ромуальд Стакєн, вигнанець з Литви за підтримку січневого повстання, став православним. Німим свідченням про давніх жителів Сокільників є старий цвинтар з занедбаними польськими могилами, бо вже давно немає тут нащадків тих людей, які на ньому спочивають. За відновлення цих могил взялися біженці зі сходу України, які живуть в парафіяльному домі, а їхнє освячення стало одним із важливих пунктів програми під час святкування 626-ї річниці заснування парафії в цьому місці.

Текст і фото: отець Григорій Драус

Схожі новини:

Поширити новину: