Польща: вшанування пам’яті жертв російських злочинів

«Ми хочемо молитися за справедливий мир в Україні та вшанувати пам’ять жертв російських злочинів», – наголосив голова Конференції єпископату Польщі архієпископ Станіслав Гондецький, просячи про молитву з нагоди 90-х роковин Голодомору в Україні, які припадають на 25 листопада цього року. Архієпископ Гондецький також закликав додати цю інтенцію до загальної молитви під час Святої Меси у неділю, 27 листопада.

«У контексті російської агресії, яка триває проти України, Церква в Польщі прагне різними способами висловити солідарність з українським народом», — написав архієпископ Гондецький у листі до єпископів. Він повідомив, що у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору в Україні, що припадають на п’ятницю, 25 листопада, в цей день у Варшаві, о 19:30, в костелі св. Барбари (вул. Nowogrodzka 51) – за участю Посольства України в Польщі та Спільноти Святого Егідія – відбудеться екуменічна молитва пам’яті. «Ми хочемо молитися за справедливий мир в Україні та вшановувати пам’ять жертв російських злочинів», – наголосив архієпископ Гондецький.

Інформацію про річницю, яка припадає на 25 листопада, вірним буде повідомлено найближчої неділі, 20 листопада, під час парафіяльних оголошень у храмах. Наступної неділі, 27 листопада, буде додано відповідний заклик до загальної молитви, пропозицію якої надіслано до парафій.

Голодомор в Україні – один із найжорстокіших злочинів радянської влади. Кульмінація цього злочину припала на 1932-1933 роки. Геноцид, здійснений Росією, забрав життя – за різними оцінками – від 3 до 10 мільйонів людей, у тому числі поляків.

Публікуємо повний текст листа:

Варшава, 18 листопада 2022 р

Ваша Ексцеленціє,

Високоповажний Кардинале/Архієпископе/Єпископе,

цього року припадають 90-ті роковини Голодомору в Україні, одного з найжорстокіших злочинів радянського режиму, кульмінацією якого стали 1932-1933 роки. За різними оцінками, геноцид, здійснений Росією, забрав від 3 до 10 мільйонів жертв, у тому числі поляків.

У контексті російської агресії, яка триває проти України, Церква в Польщі бажає різними способами висловити солідарність з українським народом. Тому 25 листопада, о 19:30 у Варшаві, в костелі св. Барбари (вул. Nowogrodzka 51) – за участю Посольства України в Польщі та Спільноти Святого Егідія – відбудеться екуменічна молитва пам’яті. Ми хочемо помолитися за справедливий мир в Україні та вшанувати пам’ять жертв російських злочинів.

Зважаючи на вищевикладене, звертаюся до Вашої Еміненції/Ексцеленції з сердечним проханням, щоб наступної неділі, 20 листопада, було зроблено оголошення в парафіях про річницю, що припадає на наступну п’ятницю, 25 листопада, а наступної неділі 27 листопада – закликати до загальної молитви, пропозицію якої Секретаріат Конференції Єпископату Польщі надсилає в додатку.

З повагою, надсилаю братерські привітання у Христі,

✠ Станіслав Гондецький

Архієпископ Митрополит Познанський

Голова Конференції єпископату Польщі

Фото: єпископат Польщі

Схожі новини:

Поширити новину: