Папа: слухання є корисним

В інтерв’ю для часопису «La Stampa» Святіший Отець розповів про своїх рідних, закликаючи не забувати про своє культурне коріння.

Про це пише Vatican News.

Напередодні візиту Папи на батьківщину своїх батьків, що відбуватиметься 19 та 20 листопада, в італійському часописі «La Stampa» з’явилося інтерв’ю, яке присвячене його зв’язкові з цими землями та з італійськими родичами. Розмова з журналістом часопису торкалася також соціально-політичних питань, молитви Святішого Отця, роздумів про свій вік та порад для молоді.

Зберегти зв’язок зі своїм родинним корінням

«Я давно хотів провести кілька годин з рідними вдома», – сказав Папа Франциск, відповідаючи на запитання про значення його візиту до родинного містечка у П’ємонті. Він зазначив, що є близьким зі своїми родичами у містечку Асті та часто їх відвідував до свого понтифікату, а тепер відчуває радість, що знову зможе з ними побачитися. Відповідаючи на питання про улюблену страву п’ємонтської кухні якою є «Банья Кауда», Святіший Отець додав, що їжа та вино мають культурну та соціальну цінність, згадуючи також своїх родичів, які вирощували виноград та продавали вино. Він закликав ніколи не зрікатися власного культурного коріння, закликаючи молодь до частого спілкування зі своїми дідусями та бабусями. «Якщо дерево відривається від коріння, воно не росте, сохне, гине. Важливо зберегти живим зв’язок із корінням для нашого культурного та соціального зростання, а також для розвитку нашої особистості», – підкреслив Папа Франциск.

Політика для спільного блага з увагою до нужденних

Відповідаючи на запитання про зміст майбутньої зустрічі з прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні, Святіший Отець сказав, що не хоче втручатися в конкретні політичні питання Італії, а бажає діючій владі та її опозиції співпраці для спільного блага, яке є завданням та метою, яка сприятиме кращому майбутньому Італії. «Як і всіх керівників держав, я прошу не забувати найостанніших», – підкреслив Папа, говорячи про бідних. Він також звернув увагу на людей, які страждають від голоду. «Ніколи, ніколи не нехтуйте тим, що мільйони людей і дітей помирають від голоду. Ми не можемо залишатися байдужими. Це має бути пріоритетом для всіх: ті, кому пощастило мати їжу в повсякденному житті, не повинні марнувати її – і це також стосується води – навчаючи цьому також дітей; і міжнародне співтовариство покликане працювати над справжньою ліквідацією голоду у світі, який є скандалом, ганьбою, а також злочином», – наголосив Святіший Отець. Журналіст також пригадав про часті застереження Наступника апостола Петра, які стосувались націоналізму та популізму в Європі, пригадуючи про небезпеку повернення фашизму у різних формах. Коментуючи це, Папа зазначив: «Ми повинні завжди бути уважними до всіх «-ізмів», тому що вони із лицемірством сіють соціальну та політичну злобу».

Щоденний іспит сумління

Роздумуючи над своїм понтифікатом, який наближається до десятиріччя, Святіший Отець вказав, що він щоденно роздумує над своїм життям, використовуючи метод ігнатіянського іспиту сумління. «Іноді наше серце, наше сумління схожі на дорогу, якою проходить багато людей, і ніхто не помічає того, що відбувається. Натомість важливо зупинитися, можливо, наприкінці дня, і поспостерігати за тим, що ми переживаємо. І таким чином людина розуміє, які благословення вона отримала від життя, які добрі справи вона зробила, а також те, що вона думає і робить погане. У такий спосіб вона іде далі, розуміючи, з яким духом співвідноситься в різних сферах: наприклад, з волею до примирення, дружби, братерства, або впадаючи у спокусу помсти, сварки, зарозумілості, зловживання своїм становищем», – зауважив Папа.

Молитва та слухання

Інше запитання стосувалось того, де Папа шукає і знаходить Бога. «Я молюся. Вранці звершую Євхаристію, там знаходжу Господа. Відтак я знаходжу Його в тому, що роблю, і перш за все в людях, яких зустрічаю, в кожному з вас», – відповів Святіший Отець. Він також відзначив необхідність слухання у контексті запитання про те, що б він сказав людині, яка страждає. «Нічого. Я б просто і тільки слухав. Багатьом людям, які страждають і мучаться, потрібні не поучення, проповіді, а лише той, хто візьме їх за руку і дасть їм виговоритися, вилити свій біль. Скажу вам правду: за ці роки я навчився багато слухати людей. Слухати “малих”: дітей, які кажуть тобі правду в очі; мудрість старших; людське і християнське свідчення бідних. А також послухати людей, які страждають в душі через те, що мають стільки грошей і не знають, що робити зі своїм життям, і не є щасливими. Слухання є дуже корисним для мене, тому що я також вчуся служити людям», – поділився Святіший Отець.

Два погляди, які вчать протистоянню життєвим викликам

Цитуючи німецького поета Йоганна Гельдерліна, Папа Франциск відповів, що у своєму віці він відчуває спокій, великий мир, щиру радість та набожність, а молоді радить плекати певне і світле майбутнє. Він навів думку одного латиноамериканського письменника, який писав, що кожна людина має два ока: одним оком вона дивиться на те, що бачить, а іншим дивиться на свої мрії. «Я раджу молоді намагатися дивитися на своє існування, а особливо на майбутнє, обома очима, на реальність і в напрямку своєї власної мрії. Юнак чи дівчина, які не бачать реальності, «витають в хмарах», а юнак чи дівчина, які не мріють – під землею. Вони зможуть рішуче протистояти життєвим викликам, якщо прикладуть свої зусилля, щоб мати обидва погляди: той, який є реалістичним і об’єктивним, який бачить, і той, що дає поштовх, переступає через перешкоди, тобто, мріяти», – сказав Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: