Папа до молоді: проявіть свою справжню красу

Бути свідками автентичної та плідної краси, що випливає з Божого образу, заохотив Папа Франциск юнаків і дівчат, що беруть участь у проектах Глобального освітньо-виховного пакту в рамках діяльності сестер урсулинок.

Про це пише Vatican News.

Якщо молодь не змінить світ, то хто це зробить? Таке запитання Папа Франциск ставить учасникам урсулинського проекту в рамках Глобального освітньо-виховного пакту, що згуртував студентів та освітян із 19 країн світу, які пов’язані з освітніми ініціативами сестер урсулинок.

У своєму посланні до молоді, що бере участь в ініціативі, датованому 30 вересня 2022 р., Святіший Отець зазначає, що не має наміру читати лекцію, але хоче сказати «дві речі», які вважає дуже важливими: перша стосується слова «бути», а друга – «робити». «Зроблю це, черпаючи спонуки з відомої вам постаті – чудесної дівчини на ім’я Урсула», – додав він, нагадавши, що біографи пишуть про неї як про юначку виняткової краси, що стала натхненням для багатьох молодих людей.

Нев’януча краса

Перший заклик Папи до молоді наступний: «Проявіть свою красу!». Він пояснює, що не йдеться про ту, що відповідає моді, але про «ту справжню», тобто ту, яка «належить нам завжди, від першої хвилини створення, коли Бог створив людину на Свій образ і подобу та побачив, що вона була дуже гарною». Цю красу «потрібно поширювати та захищати». І якщо правдою є те, що «краса врятує світ», то потрібно бути пильними, щоби «світ зберіг красу». «Краса, про яку говоримо, це не те, яка зосереджена на собі самій, як Нарцис, що закохавшись у своє відображення, втопився в озері, яке його відображало. Це не краса, що укладає союзи зі злом, як Доріан Ґрей, який після закінчення чарів залишився з виродженим обличчям. Ми говоримо про ту красу, яка ніколи не в’яне, бо є відображенням Божої краси: наш Бог, у дійсності, невіддільно добрий, істинний і прекрасний. А краса – це одна з привілейованих доріг, аби прийти до Нього», – пише Святіший Отець.

Плідна краса

Другий аспект роздумів Папи стосується того, щоб чинити, адже об’явлена Ісусом краса – це краса, яка «втілюється, щоб могти ділитися», яка не боїться забруднитися, «залишаючись вірною любові, з якої вона зроблена». «Також і ви не можете залишатися “сплячими в лісі красенями і красунями”, а покликані діяти, щоб чинити. Справжня краса завжди плідна, спонукає виходити із себе та прямувати вперед», – пише Святіший Отець, зауваживши, що також споглядання Бога не може зупинитися на насолоді цим баченням, але вимагає сходити з гори та «закотити рукави».

«Тому бажаю вам здорового неспокою в прагненнях і постановах, того неспокою, який спонукає завжди прямувати вперед, ніколи не почуватися “прибулими”. Не ізолюйтеся від світу, зачиняючись у своїй кімнаті, як Пітери Пени, що не хочуть виростати, чи як молоді хікікоморі, які бояться виходити в світ, а будьте завжди відкритими та мужніми, як свята Урсула, “мала ведмедиця”, яка наважилася вирушити в довгу подорож зі своїми приятельками та безстрашно пережила напад аж до мученицької смерті», – закликав Папа, заохочуючи юнаків і дівчат не втікати від своєї відповідальності, адже «якщо молодь не змінить світ, то хто це зробить?».

Схожі новини:

Поширити новину: