Економіка Франциска: зусилля задля економіки, що шанує людину та створіння

Триденна зустріч «Економіка Франциска», що відбувалася в місті Ассізі, куди в останній день прибув також Папа Франциск, завершилася підписанням «Ассізького пакту», який накреслює принципи нової моделі економіки, яку старатимуться впроваджувати в життя учасники проекту.

Про це пише Vatican News.

«Ми, молоді економісти, підприємці, творці змін, запрошені сюди, до Ассізі, з кожної частини світу, усвідомлюючи відповідальність, яка тяжіє на нашому поколінні, зобов’язуємося, кожен зокрема та всі разом, присвятити своє життя тому, щоби економіка сьогодення та завтрашнього дня ставала економікою згідною з Євангелієм», – цими словами розпочинається «Ассізький пакт», який Папа Франциск уклав разом з учасниками ініціативи «Економіка Франциска». Підписанням цього документа завершилася зустріч Святішого Отця з ініціативними юнаками і дівчатами, які на його запрошення зібралися на батьківщині святого Франциска, щоб об’єднувати зусилля з метою «повернути економіці душу».

У підсумковій декларації зазначається, що економіка, яку вони зобов’язуються будувати, це «економіка миру, а не війни, економіка, яка протидіє розповсюдженню зброї, особливо найнищівнішої, економіка, яка піклується про створіння, а не розграбовує його». Молоді економісти та підприємці прагнуть підтримувати економіку, яка «перебуває на служінні кожній особі, сім’ї та життю, шанує кожну жінку, чоловіка, дитину, похилу віком особу, а насамперед, найбеззахисніших». Це економіка, в якій «піклування заміняє відкинення та байдужість», яка «нікого не залишає позаду, щоби будувати суспільство, в якому каміння, відкинуте панівною ментальністю, ставало наріжним».

Учасники зустрічі в Ассізі мають намір трудитися над економікою, яка «визнає та захищає гідну та безпечну працю для всіх, зокрема, для жінок», економікою, в якій «фінансовий світ є приятелем і союзником реальної економіки та праці, а не діє проти них». Це економіка, яка «вміє цінувати та берегти культури й традиції народів, всі живі види та природні ресурси Землі», яка «бореться зі злиднями в усіх формах, зменшує нерівність, вміючи повторювати разом з Ісусом та святим Франциском: блаженні вбогі», яка «керується етикою персоналізму та відкрита на трансцендентність», яка «створює багатства для всіх, породжує радість, а не тільки добробут».

«Ми віримо в таку економіку. Це не утопія, бо ми вже її будуємо. Й дехто з нас в особливо світлих ранках уже розгледів початок обіцяної землі», – зазначається у документі, під яким 24 вересня 2022 р. поставили підпис Папа Франциск та учасники «Економіки Франциска» – економісти, підприємці, творці змін, студенти і робітники.

Схожі новини:

Поширити новину: