Перший і єдиний образ Казахської Марії та Дитятка Ісуса

Казахський художник Досбол Касимов створює, ймовірно, першу в історії картину Марії та Дитятка Ісуса як корінних казахів. Вона буде знаходитись у єдиній у Казахстані Марійній святині.

У світлі візиту Святішого Отця 13-15 вересня у Казахстан є сподівання, що цю ікону, яка буде у вигляді триптиху, освятить Папа Римський Франциск. Зображення включатиме центральний образ та з кожного боку панно із зображенням етнічного казахського ангела, який грає на традиційних музичних інструментах.

Натхненням для художника у написанні цієї ікони стала любов та пошана до матерів, яка існує у казахській культурі. «Мати – це загальний образ, який об’єднує людство, – сказав Касимов. Всі ми народжені, всі ми прийшли у цей світ завдяки нашим матерям».

Велика ікона під назвою «Мати великого степу» написана на замовлення архієпископа митрополита Томаша Пети, який очолює архідієцезію Пресвятої Діви Марії в Нур-Султані. Це одне з перших зображень, де Богородиця та Син Божий показані як казахи.

На іконі Діва Марія зображена у вигляді казахської жінки у традиційному одязі. На руках Вона тримає свого сина – Дитятко Ісуса, огорнутого одягом дорослого чоловіка, що є знаком Його майбутньої смерті, та вбраного у туніку, яку Господь одягне під час своєї Хресної Дороги.

Митець розповів, що в ікону він вписав деякі традиційні казахські символи – орнаменти. Вони, як і всі орнаменти у світі, мають свою символіку. Німб зроблений у вигляді зорі, де з одного боку можна віднайти квітку, з іншого – зірку, а ще з іншого – частину казахського килима «Тускеїз».

Після візиту Папи Франциска ця ікона буде знаходитись у новій молитовній каплиці, що при санктуарії Марії Цариці Миру в Озерному.

Етнічні казахи – це переважно мусульмати-суніти, найбільш поширена релігія в країні, що становить понад 70 % населення. Згідно за національним переписом 2009 року другою найбільш сповідуваною релігією є православ’я. Водночас Казахстан налічує приблизно 250 тисяч католиків латинського обряду.

За матеріалами CNA

Схожі новини:

Поширити новину: