Інавгурація року у І Загальноосвітній Ромській школі “АЛАВ” у Львові

Для дітей з ромських родин – біженців війни, котрі знайшли прихисток у парафії св. Йоана Павла ІІ у Львові, організовано повноцінну школу. Тут діти проходитимуть тестування та отримуватимуть відповідні документи про навчання. Сам навчальний процес буде здійснюватись  силами парафіяльних педагогів у приміщеннях парафії.

Назва “Алав” мовою українських ромів означає “Слово”. Учні походять з окупованих місцевостей Донеччини та Харківщини. Наша школа є шансом для занедбаних у науці дітей, котрі матимуть інтенсивну педагогічну опіку у малих групах. Водночас уроки читання, письма та математики опановуватимуть п’ятеро дорослих осіб.

Школа не отримує державного фінансування і цілком залежить від батьків, парафії та доброчинців. Вона є підпорядкована школі у розташованій поблизу Годовиці (місцевості, відомій перлиною львівської архітектури – Костелом Всіх Святих  зі скульптурами авторства Й. Пінзеля, що на превеликий жаль піддаються руйнуванню). До програми нашої школи входить християнська етика. Директором школи є Жанна Горай, досвідчений педагог, засновник  Християнського театру “Еммануїл” ім. Кароля Войтили.

Волонтерка з Любліна Магдалена Шабала організувала акцію допомоги школі. Зошити, шкільне приладдя, шкільна форма та традиційні урочисті вишиванки було придбано групою друзів  та працівників PPH PARS. Допомогли навчальному закладу також Карітас Перемишля та ресторан “Європа” (власник – Збігнєв Холєва з Освенціму).

Традиційно 1 вересня пролунав перший дзвінок і додатково задзвонив Дзвін Життя, привезений з Ватикану, й учнів поблагословили в костелі.

А наступного дня у парафіяльних приміщеннях відбулися уроки розвитку мовлення, письма у першому та другому класах, географії та комп’ютерної грамоти для наших двох семикласників. Катехитичний урок проводиться спільно для всіх класів.

о. Григорій Драус

Схожі новини:

Поширити новину: