Папа світським інститутам: Ваше покликання – це покликання на пограниччі

Про покликання Церкви розділяти радощі та тривоги людства говорив Папа Франциск, зустрічаючись із учасниками генеральної асамблеї Всесвітнього Конгресу Світських Інститутів.

Про це пише Vatican News.

«Ви покликані жити всією нестабільністю тимчасового та всією красою абсолюту в звичайному житті, на дорогах, якими ходять люди, де ще сильнішими є зусилля та біль, де права не дотримуються, де війна розділяє народи, де заперечується гідність», – цими словами Папа Франциск пояснив завдання світських інститутів, приймаючи у четвер, 25 серпня 2022 р., учасників генеральної асамблеї всесвітньої конференції цієї форми посвяченого життя. Світський інститут – це об’єднання людей, які складають обітниці вбогості, чистоти й послуху і посвячуються Богові, залишаючись у світі.

Наслідуючи Божий стиль близькості

Святіший Отець звернувся увагу на те, що слово «секулярність», тобто, «світськість», не збігається повністю з поняттям мирянства. Воно є суттю покликання цих спільнот, підкреслюючи «світську природу Церкви» як «Божого люду, який прямує між народами та разом з народами». Це є Церква, яка «не відокремлена від світу, але занурена в світі та в історії, щоби бути сіллю та світлом, зародком єдності, надії та спасіння». «Це також стиль Бога, Який показав Свою близькість і Свою любов, народившись від жінки», – сказав він, зауваживши, що таїнство втілення Божого Сина робить нас братами й сестрами з кожним створінням.

Споглядання та участь

«Харизма, яку ви отримали, зобов’язує вас, як окремішньо і як спільноту, поєднувати контемпляцію з тією участю, яка дозволяє вам поділяти тривоги та очікування людства, збираючи його запитання, аби просвічувати їх світлом Євангелія», – вів далі Папа, вказуючи на покликання поєднувати «нестабільність тимчасового» та «красу абсолюту». Адже силу для служіння іншим, мужність для відважних рішень свідчення можемо знайти «в молитві та мовчазному спогляданні Христа».

Покликання з пограниччя

Святіший Отець охарактеризував покликання світських інститутів як «покликання пограниччя», яке не завжди є знаним і визнаним. Однак, за його словами, йдеться про покликання, «яке відкриває дороги». Це важливо у церковних контекстах, «заблокованих клерикалізмом», показуючи красу благословенної світськості, яка викриває Церкву «на близькість з кожною людиною». Папа також згадав контексти, де заперечуються права жінок, де потрібно нагадувати про те, що «доля кожної людини пов’язана з долею інших», як от політика, суспільне життя, культура.

«Дорогі друзі, не втомлюйтеся показувати обличчя Церкви, яка потребує наново відкривати себе на дорозі з усіма, приймати світ з його труднощами та красою», – заохотив Наступник святого Петра, наголосивши, що лише разом можемо прямувати вперед як Божий люд, як «шукачі сенсу з усіма людьми нашого часу». А це вимагає «викорінювати звичаї, які вже до нікого не промовляють», розбивати шаблони, які «приборкують звіщення».

З підтримкою пастирів

Папа наголосив на важливості того, аби пастирі Церкви були поруч з світськими інститутами, залучаючи їх до «розпізнавання знаків часу, яким позначені кроки місії». Запевнивши зі свого боку близькість і вдячність, Святіший Отець закликав їх: «Не втомлюйтеся нести у світі звіщення нового життя, загального братерства та тривалого миру, що є чудовими дарами Воскреслого Господа».

Схожі новини:

Поширити новину: