Святий Престол засуджує атаки на ядерні реактори

Виступаючи під час конференції ООН з перегляду Договору по нерозповсюдження ядерної зброї, представник Святого Престолу закликав держави до співпраці задля мирного використання ядерної енергії.

Про це пише Vatican News.

«Забезпечення мирного використання ядерної енергії означає, що ядерна енергетика, медицина та дослідницькі центри не повинні бути цілями під час війни, що може перетворити ці об’єкти в джерела розповсюдження, створити “брудні бомби” чи радіологічно забруднити місцеві громади та довкілля, завдаючи шкоди теперішнім і майбутнім поколінням», – наголосив архієпископ Ґабріелле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, виступаючи під час конференції ООН з перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка від 1 до 26 серпня 2022 р. відбувається у Нью-Йорку. Ватиканський дипломат нагадав, що «Протокол І до Женевських конвенцій» забороняє атаки проти атомних станцій та закликає тримати захист цивільних об’єктів серед пріоритетів міжнародного порядку денного, включаючи ядерні установки.

У своєму виступі представник Святого Престолу згадав про те, що сьогодні в світі діють 440 ядерних реакторів, даючи в глобальному вимірі п’яту частину енергії з низьким викидом вуглецю, що є ключовим у боротьбі з кліматичними змінами. «В той час, як наш спільний дім переживає наслідки кризи довкілля, – зауважив він, – фундаментальним є вирішувати проблему нестачі продовольства й води, зокрема, якщо йдеться про найубогіших і вразливих у світі. Ядерні технології, крім того, причинилися до сталого розвитку, допомагаючи в боротьбі з раком, покращуючи врожайність, захищаючи водні запаси та відстежуючи забруднення океану».

Здатність розбудовувати партнерські стосунки між країнами, що розвиваються, та МАГАТЕ «дали можливість майже всім державам» скористатися цими програмами. Водночас, підтверджуючи свої зобов’язання, Святий Престол закликає до цілісного підходу, а не технократичного чи виключного, щодо застосування ядерних технологій, який бере до уваги те, що в світі все є взаємопов’язаним.

Ватиканський дипломат визнає, що нові здобутки в сфері ядерної енергетики дають змогу сподіватися на можливість такого енергозабезпечення, яке не матиме негативного впливу на клімат чи здоров’я. Однак, перед державами стоїть завдання оздоровлення середовищ, які постраждали від ядерних аварій і видобутку урану, підтримки населення, якого це торкнулося, узгодження щодо довгострокового зберігання радіоактивних відходів. Тому Святий Престол «з прихильністю ставиться до відкриття у Казахстані Банку МАГАТЕ для низькозбагаченого урану та закликає до більших зусиль щодо багатосторонньої організації ядерного паливного циклу, особливо тих частин, які становлять найбільші загрози для розповсюдження».

Схожі новини:

Поширити новину: