Папа: “Слухати і пізнавати Христа, щоб іти за ним дорогою служіння”

Чути, знати, слідувати – три дієслова, що є описом динаміки Ісусових учнів, які йдуть за Ним, були в центрі уваги роздумів Папи Франциска в неділю Доброго Пастиря.

Про це пише Vatican News.

«Мої вівці слухаються Мого голосу, і я знаю їх, і вони йдуть слідом за Мною», – цими словами Ісус описує зв’язок, що існує між Ним і між кожним з нас. Ці ж слова із 10-ї глави Євангелії від Йоана лягли в основу катехизи, яку Папа Франциск виголосив перед молитвою «Царице Неба» в неділю, 8 травня 2022 р., четверту неділю Пасхи, що в латинському обряді зветься також «Неділею Доброго Пастиря». Святіший Отець виокремив три дієслова: слухати, знати, слідувати.

Діти слухання

Отож, насамперед, вівці чують голос пастиря. Як підкреслив Наступник святого Петра, «ініціатива завжди походить від Господа», бо це Він кличе до сопричастя з Ним. Однак, це сопричастя народжується тоді, «коли ми відкриваємося на слухання», що означає готовність, відкритість, знаходити час на діалог. «Сьогодні ми вибиті з колії словами, поспіхом, пов’язаним із необхідністю постійно щось сказати, боїмося тиші. Як же важко стало слухати одні одних, вислухати до кінця, дати іншому висловитися, слухати одні одних у сім’ї, школі, на роботі і навіть у Церкві», – сказав Папа, нагадуючи, що Ісус – це Боже Слово, а християнин – «дитина слухання». З цього випливає заохочення запитувати себе, чи знаходимо час на контакт із Божим словом, і чи відводимо час і простір для ближніх, оскільки «той, хто слухає інших, слухає також Господа, і навпаки».

Пізнання, що виливається у любов

Далі Святіший Отець вказав на те, що слухання Ісуса є дорогою, що веде до відкриття того, що «Він нас знає». Але це не означає тільки те, що Він «знає багато речей про нас», оскільки в біблійному сенсі «знати означає любити». «Якщо слухаємо Його, то відкриємо, що Господь нас любить. Дорогою до відкриття Господньої любові є слухати Його. Тоді взаємини з Ним вже не будуть безособовими, холодними чи показними. Ісус шукає гарячу дружбу, довіру, близькість», – наголосив Папа, додаючи, що «нове та чудове» знання, яке Ісус хоче нам дарувати – це «знати, що Він завжди любить нас і ніколи не залишає самотніми». Особливо під час страждань і криз, під час яких Він «підтримує нас і переживає їх разом з нами». І саме в найважчих ситуаціях можемо відкрити, що «Господь знає нас і любить». Це спонукає замислитися над тим, чи «дозволяю Господеві пізнавати мене», чи звільняю для Нього місце в своєму житті. Яку ідею ношу про Нього, неодноразово відчувши Його близькість, лагідність і співчуття?

Від любові до наслідування

Врешті, «вівці, які слухають і відкривають, що він їх знає, слідують» за своїм пастирем. А що робить той, хто іде за Христом? Іде туди, куди Він іде, тобто, шукає загублених, цікавиться тим, хто далекий, вміє плакати з тими, що плачуть, подає руку ближньому… «А я, чи лише дозволяю Ісусові любити мене, а чи роблю крок від того, щоб Його любити до того, щоб наслідувати?» – заохотив замислитися Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Пресвята Діва допоможе нам слухати Христа, дедалі більше Його пізнавати та іти за Ним дорогою служіння».

Заклики і побажання

Після молитви «Царице Неба» Папа Франциск скерував думку до Перу, де напередодні відбулася беатифікація сестри Марії Аґустіни від Ісуса Рівас Лопес, вбитої з ненависті до віри в 1990 році. «Ця геройська місіонерка, хоч і знала, що ризикує життям, завжди залишалася поруч з убогими, особливо – індіанками та селянками, свідчати Євангеліє справедливості та миру. Нехай же її приклад зможе пробудити в усіх прагнення вірно та відважно служити Христові», – побажав він.

Далі Святіший Отець також нагадав про те, що цього дня відзначався Всесвітній день молитви за покликання, тема якого «Покликані будувати родину людства». Зазначивши, що цього дня християнські спільноти випрошують у Бога дари покликань до священства, богопосвяченого життя, місіонерського служіння та до подружжя, Папа підкреслив, що це день, коли «всі ми, як охрещені, повинні почуватися покликаними іти за Ісусом, сказатися Йому “так”, наслідувати Його, щоби відкривати радість дарування життя, служіння з радістю й поривом Євангелію». При цій нагоді Єпископ Риму скерував окремі вітання новопресвітерам Римської дієцезії, які згідно зі звичаєм були рукоположені цього дня.

Після заклику молитися за мир, Папа Франциск також скерував свою думку до столиці Куби Гавани, закликавши молитися за жертви вибуху в готелі. «Нехай же Воскреслий Христос проведе їх до дому Отця й дарує розраду родичам», – сказав він.
Врешті, Святіший Отець не оминув увагою того факту, що цього дня в багатьох країнах відзначався день матері. «Згадаймо з любов’ю наших матерів, привітаймо мам оплесками, також і тих, які вже не є з нами тут, але живуть у наших серцях. Усім мамам – наша молитва, наша любов і наші побажання», – мовив Папа.

Схожі новини:

Поширити новину: