Папа: “Пірнути у добро, не боячись втрат і не чекаючи, щоб розпочали інші”

У недільному повчанні, зосередженому на зустрічі воскреслого Христа з учнями на березі озері, Папа Франциск заохотив не занедбувати великі життєві рішення та діла милосердя, прямуючи назустріч Ісусові з таким же поривом, з яким до Нього подався Петро, пірнувши у воду, щоб якнайшвидше досягти берега, на якому чекав Учитель.

Про це пише Vatican News.

Ісус заохочує нас до оновленого пориву, пірнути в добро, не боячись щось втратити, без надмірних розрахунків і не чекаючи, щоб розпочали інші. Так Папа Франциск, промовляючи до прочан, які в неділю, 1 травня 2022 року зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Царице Неба», підсумував розповідь святого євангеліста Йоана про третю зустріч воскреслого Ісуса з апостолами. Вона відбулася на Галилейському озері.

Порожні сіті

Як зауважив Святіший Отець, ця зустріч, насамперед, стосується святого Петра. В Євангелії читаємо, що він каже апостолам: «Іду рибу ловити». Він був рибалкою, що покинув свої снасті й пішов за Ісусом. Тепер же, коли Ісус, як здається, більше не приходить, Петро пропонує іншим повернутися до попереднього життя, й вони погоджуються. Але тієї ночі нічого не впіймали…
«Це може трапитися також і з нами, через втому, розчарування чи навіть лінивство, що ми забуваємо про Господа та занедбуємо великі рішення, які прийняли, аби вдовольнятися чимось іншим», – сказав Наступник святого Петра, зауваживши, що замість присвятити час спілкуванню в сім’ї, можемо віддавати перевагу особистому дозвіллю, або ж, поглинуті різними справами, занедбувати молитву, занедбувати милосердя, покликаюсь на зайнятість. Але тоді «виявимося розчарованими з порожніми сітями як Петро».

На глибінь з Ісусом

А що робить Ісус? Повертається знову на той берег, де колись покликав апостолів. Він не дорікає, але з любов’ю звертається до них: «Дітоньки». А опісля, як і колись, заохочує знову закинути сіті, що неймовірно наповняються. «Браття й сестри, коли в житті маємо порожні сіті, це не час проливати сльози, відволікатися, повертатися до давніх форм розважитися. Ні. Це час на те, щоб наново розпочати разом з Ісусом, знайти мужність розпочати наново, разом з Ісусом відплисти на глибінь», – мовив Папа.

Новий порив

«Це Господь!» – скрикнув Йоан, знову ставши свідком чудесної ловитви. І Петро, який, за словами Святішого Отця, потребував цього «потрясіння», відразу пірнув у воду та поплив до Ісуса. Йдеться про «жест любові», що переступає через межі «корисного, вигідного та належного». І в той час, як наймолодший розпізнає Господа, найстарший пірнає у воду, щоб податися Йому назустріч…

«Дорогі браття й сестри, сьогодні воскреслий Христос запрошує нас до нового пориву, всіх, кожного з нас запрошує пірнути в добро, не боячись щось втратити, без надмірних розрахунків, не чекаючи на те, щоби розпочали інші. Чому? Бо для того, щоб, вийти назустріч Ісусові, потрібно вийти із рівноваги», – сказав Папа, заохочуючи вірних запитувати себе, чи ми здатні до великодушних поривів серця, чи готові ризикнути.

Цей епізод завершився трикратним запитанням Ісуса, зверненим до Петра: «Чи любиш ти мене?». За словами Святішого Отця, Воскреслий сьогодні також і нам ставить це запитання, бо хоче, щоб на Пасху «також і наше серце воскресло», адже «віра – це питання не знання, а любові». «Нехай же Богородиця, яка з готовністю сказала “так” Господеві, допоможе нам віднайти порив добра», – побажав Папа.

Схожі новини:

Поширити новину: