Єпископ Віталій Кривицький про Хресну дорогу у Ватикані: це біль, а не єднання

Як повідомлялося, цього року під час одного зі стоянь Хресної дороги у Велику П’ятницю, а саме ХІІІ, хрест триматимуть сім’ї українки та росіянки. Цяя інформація викликала занепокоєння не лише католиків України. 

«Не хочу бути нікому суддею та не буду оригінальним, коментуючи сценарій Хресної Дороги на Велику П’ятницю у Колізеї.

Розділяю думку багатьох співвітчизників, що тематика ХІІІ-го стояння у ньому скоріш завдає болю, ніж єднає воюючі народи, тим більш, що Росія не припиняє своїх агресивних планів. Сам у собі цей жест примирення є добрим, але його деталі можуть бути не зрозумілими і не прийнятними тими, хто потерпає тепер від агресора. З цього й виникає такий сильний резонанс.

Маю священника в дієцезії, який тепер переживає складний процес заміни суглобу. Хоча в наші часи це не є надто складною операцією, проте її комплікація полягає у тому, що кістка суглобу має поважне запалення. Новий суглоб не є чимсь поганим, але він не стане на бажане місце, якщо не вилікувати хвороби.

Мені здається, що за останню добу я зробив все від себе можливе, щоб донести про невідповідність цього літургійного жесту у контексті жахливої війни та планованого її можливого загострення. Решту віддаю Богу. Я також переконаний, що зробив від себе все можливе, щоб не сказати зайвого слова засудження в сторону тих, хто не до кінця зважив всі обставини. Помилився, намагаючись прикласти свої зусилля для того, щоб зупинити війну. Я щиро сподіваюся, що у організаторів буде ще можливість виправити сценарій Хресної Дороги та уникнути подальших суперечок на цю тему».

Ситуацію, що склалась навколо Хресної Дороги також прокоментував Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас: «Вже вчора я передав реакцію з України», — сказав Представник Папи. І додав, що важливо на це подивитися з такого боку, що «під хрестом — всі ми Божі сини і доньки: і агресор, і той, на кого нападають. В цьому контексті це Росія та Україна».

Нунцій додає, що журналісти-ватиканісти вже відповідають на реакцію українців, наголошуючи, що ця молитва — це не політичний акт. Під хрест Ісуса допускаються добрі і погані, агресори і жертви, процитував архієпископ Вісвальдас Кульбокас коментарі ватиканістів. І цей скандальний момент — це також молитва до Ісуса, щоби Він спас всіх. Щоби зупинив агресора та підштовхнув його піти на примирення. І щоби врятував Україну, врятував людські життя, врятував сім’ї, врятував дітей, врятував свободу, врятував храми, врятував український народ. Нунцій закликав дивитися на це не з політичного боку, а з молитовного: щоби Господь дарував нам в серці благодать прощення, повідомляє Credo.

Нагадуємо, цього року роздуми до стоянь Хресної Дороги будуть присвячені тематиці сім’ї у своїй щоденності: радість спільної любові, проблеми спільного життя, стурбованість долею дітей, страждання, викликане хворобами, втрата дорогої особи, вимушена міграція та жахіття війни. 

Схожі новини:

Поширити новину: