Святий мирянин і блаженні мученики, вбиті нацистами: нові декрети конгрегації святих

Папа Франциск затвердив для проголошення декрети про визнання чуда за заступництвом блаженного, про визнання мучеництва двох священників, убитих під час Другої світової війни, та про геройські чесноти семи кандидатів на прославу.

Про це пише Vatican News.

В суботу, 9 квітня 2022 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції кардинала Марчелло Семераро, Префекта Конгрегації в справах визнання святих, під час якої затвердив для проголошення ряд декретів цього відомства, які стосуються канонізаційних і беатифікаціних процесів.

Першим у цьому переліку є декрет про визнання чуда за заступництвом блаженного Артеміде Дзатті, мирянина з Товариства святого Франциска Сальського, який народився 1980 року в Італії, а помер 1951 року в Аргентині. Папа Йоан Павло ІІ 2002 року проголосив його блаженним, а теперішній декрет відкриває шлях для зарахування до лику святих.

Наступним декретом проголошується мучеництво італійських священників Джузеппе Бернарді та Маріо Ґібаудо, що були вбиті з ненависті до віри 19 вересня 1943 року. Це означає, що вони будуть беатифіковані. Священники загинули, виконуючи своє служіння під час лихоліть Другої світової війни. Після того, як партизани в містечку Бовес на півночі Італії вбили одного та взяли у полон двох німецьких солдатів, майор пригрозив знищити місто, якщо їх не відпустять і не віддадуть тіло. Одним із посередників був о. Бернарді, домігшись виконання вимог німців, які не дотримали свого слова і розпочали наступ, який супроводжувався масовими стратами. Отець Ґібаудо наблизився на вулиці до пораненого чоловіка, щоби уділити йому таїнство Єлеопомазання, але був скошений залпом. Згодом також привезли тіло о. Бернарді.

Наступними декретами проголошується геройський вимір чеснот Слуг Божих, для беатифікації яких наступним кроком має стати визнання чуда. В цьому переліку єпископ іспанського походження, який служив у Перу Мартін Фульхенсіо Ельорса Леґарісті (1899-1966), італійський єпископ-місіонер, який служив у Замбії Франческо Костантіно Маццієрі (1889-1983), засновниця Згромадження Служебниць Найсвятішого Ісусового Серця сестра Луція Жоржін Нуаре (1832-1899), польська черниця Мати Казіміра Ґрущиньска, засновниця Згромадження Сестер Францисканок від страждаючих (1848-1927), іспанська мирянка Аурора Кальво Ернандес-Аґеро (1901-1933); польська мирянка Розалія Целякувна (1901-1944) та італійська мирянка Арістеа Чеккареллі (1883-1971).

Схожі новини:

Поширити новину: