Ватикан: Церква і суспільство потребують людей похилого віку

Духовність людей похилого віку важлива для подальшого існування Церкви та всього суспільства. Саме тому Вселенський Архиєрей встановив Всесвітній день бабусь і дідусів. На цьому наголошує Президент Папської академії «За життя» архиєпископ Вінченцо Палья в інтерв’ю для Радіо Ватикану.

Світлана Духович – Ватикан

Новий Всесвітній день, присвячений бабусям, дідусям та всім літнім людям, який щороку відзначатиметься в четверту неділю липня, є подарунком Папи Франциска для Церкви та суспільства. На цьому в інтерв’ю для Радіо Ватикану наголосив Президент Папської академії «За життя» архиєпископ Вінченцо Палья, зауважуючи, що над встановленням цього дня Святіший Отець працював впродовж декількох років. Він додав, що, встановлюючий цей день, Папа хотів вказати на глибокий зміст четвертої заповіді «Шануй батька твого та матір твою». Цю заповідь, як зауважив ієрарх, зазвичай, пояснюють лише маленьким дітям, але, насправді, діти повинні шанувати своїх батьків, коли ті старіють. «Якщо ми це зрозуміємо, то це допоможе нам плекати сумління, яке, на мою думку, до цього часу було дуже послабленим», – додав він.

Подарунок усьому суспільству

Всесвітній день бабусь і дідусів є подарунком для суспільства загалом, адже він нагадуватиме, наскільки старше покоління є цінним для суспільства. Сьогодні, вперше в історії, чотири покоління живуть разом одночасно. Як зауважив архиєпископ Палья, раніше також були літні люди, але вони не були такими численними. Сьогодні завдяки науковим досягненням та кращому медичному обслуговуванню тривалість життя продовжилася. «Проблема полягає в тому, що тепер ми не знаємо, як ставитися до старості. Це ніби величезна чотириповерхова будівля без сходів і ліфтів. Перехід та доступ до окремих поверхів утруднений. Це добре відома проблема стосунків між поколіннями, яких, на жаль, дуже бракує в сучасному суспільстві», – підкреслив він, додаючи, що пандемія показала уразливість людей похилого віку.

Найвища ціна пандемії

Люди похилого віку заплатили найвищу ціну за пандемію. На сьогоднішній день понад два мільйони людей у віці старше 75 років померли внаслідок пандемії. «Це вказує на глибоку суперечливість суспільства, яке не здатне піклуватися, захищати та рятувати одне з найважливіших поколінь, а саме людей похилого віку, – зазначив на завершення Президент Папської академії «За життя». – Це пов’язано з тим, що багато з цих літніх людей живуть у закладах, які є непридатними для них. Багато з них – самотні й покинуті, і це стосується не лише Італії».

Схожі новини:

Поширити новину: