Папа про святого Тому Аквінського: уникаймо експулатації його спадщини

Звертаючись до учасників конгресу, присвяченому томізмові, Святіший Отець розповів про актуальність теології святого Томи, який відзначався прагненням пізнати Бога.

Про це пише Vatican News

У четвер, 22 вересня 2022 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників XI Міжнародного томістичного конгресу, який від 19 до 24 вересня відбувається у Римі на тему «Vetera novis augere. Ресурси томістської традиції в актуальному контексті». Його організаторами є Папська академія святого Томи Аквінського та Папський університет святого Томи Аквінського (Angelicum). Святіший Отець вручив гостям заздалегідь приготований текст, віддаючи перевагу тому, щоб сказати кілька слів від серця. У написаній промові він застеріг перед інструменталізацією вчення святого Томи та вказав на критерії розуміння його теологічної спадщини.

Тлумачити вчення у світлі вчителя

У слові, сказаному експромтом, Папа Франциск звернув увагу на ризик експлуатації спадщини святого Томи, наводячи приклад однієї з багатьох інтерпретацій томізму, які перетворили його в «раба казуїстичного мислення». «Коли ми хочемо пояснити думку вчителя, першим кроком є споглядання, щоб ми були прийнятими в цій учительській думці», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що другим є «скромне» пояснення цієї думки. Відтак слідує інтерпретація, що повинна відзначатися великою обережністю, щоб здійснювати тлумачення «у світлі вчителя». Папа навів приклад доброї інтерпретації теології святого Томи під час Синоду про сім’ю, де виникли труднощі у розумінні католицької доктрини та тлумачення цього святого. Серед учасників був присутній домініканець – кардинал Крістоф Шенборн, який дав блискучий урок інтерпретації томістичної теології, «тому що він розумів Тому і пояснював його, не експлуатуючи його», – зауважив Святіший Отець, вказуючи на потребу захистити вчення Томи Аквінського від «проявів інтелектуального редукціонізму», які ув’язнюють велич його вчительської думки. «Ось чому я прошу вас: перш ніж говорити про святого Тому, перш ніж говорити про томізм, перш ніж навчати, ми повинні споглядати: споглядати вчителя, зрозуміти, виходячи за межі його інтелектуального мислення, те, чим жив учитель і що він хотів нам сказати», – підсумував Папа.

Ювілей, який пригадуватиме шукача Істини

У приготованій промові Святіший Отець пригадав про 700-ліття від дня канонізації святого Томи Аквінського, що відзначатиметься наступного року. Характеризуючи постать цього католицького богослова, Папа Франциск вказав, що він був людиною, яка шукала істину про Бога протягом свого життя. Він зауважив, що у своєму пошуку святий Тома у взірцевий спосіб узгодив віру і розум – два «крила» людського духу, на яких людський дух підноситься до споглядання істини. «Смиренне слідування під керівництвом Святого Духа, intellectus fidei не є необов’язковим для віруючого, але є частиною того самого динамізму його віри. Боже Слово, вже прийняте в серце, має досягти розуму, щоб “оновити наш спосіб мислення” (пор. Рим 12, 2), щоб ми оцінювали все у світлі вічної Мудрості», – зазначив Святіший Отець.

Багатоманітність вчення святого Томи

Торкаючись питання конгресу, Святіший Отець зауважив, що томізм не має бути музейним об’єктом, а завжди живим джерелом для сучасного контексту. Серед багатьох яскравих особливостей томістичної думки Папа вказав на вчення про творіння. «Не дивно, що англійський письменник Честертон назвав Аквіната “Томою від Творця”. Створіння є для святого Томи первинним проявом дивовижної щедрості Бога, більше того – Його безкорисливого милосердя. Це ключ до любові, каже Тома, яка відкриває руку Бога і завжди тримає її відкритою. Відтак він споглядає красу Бога, яка сяє в упорядкованому розмаїтті створінь. Всесвіт видимих і невидимих створінь не є монолітним масивом, ні чистим безформним розмаїттям, але формою порядку, цілісність, в якій всі створіння пов’язані, оскільки всі вони походять від Бога і прямують до Бога, і оскільки вони співдіють як одне ціле, таким чином створюючи густу мережу стосунків», – зауважив Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: